自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

係就係可以搵補習老師幫手 , 但仔女都會同父母比較 , 而且讀唔讀到書既人應該在思想上有 d 分別 , 或多或少影響仔女既態度

大家覺得如果父母讀書差 , 難令仔女成績好 ?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

係我教小朋友時, 我無諗自己讀書情況, 純粹睇小朋友嘅資質.. 父母學歷一般, 唔代表仔女都會跟埋..

侯爵府

Yeung456 發表於 23-5-27 09:38
係就係可以搵補習老師幫手 , 但仔女都會同父母比較 , 而且讀唔讀到書既人應該在思想上有 d 分別 , 或多或 ...

我覺得係有少少
不過只係要比本身條件比較好的父母再付出多些少努力、親力親為跟進學習,無話唔得既。

男爵府

係就係可以搵補習老師幫手 , 但仔女都會同父母比較 , 而且讀唔讀到書既人應該在思想上有 d 分別 , 或多或 ...

要學有所成,小朋友心態決定未來,自己想要成為績好,就會主動努力學習。我2公婆會考只有6分,明年暑假,大囡兒都劍橋大學碩士畢業

伯爵府

遺傳可能會有影響
不過心態都影響好大
價值觀等
只要由細培養良好讀書心態同習慣
我覺得長大一定唔會差
要因材施教
而且讀書只係佔人生一部分

侯爵府

Herobear 發表於 23-5-27 09:52
遺傳可能會有影響
不過心態都影響好大
價值觀等

父母叻,資源上的確有影響。
名校都係世襲代代相傳。
但心態係更重要
我都認為係咁

禁止訪問

珍珠宮

其實資質同智商都係父母遺傳,自己讀書唔叻都唔可以太過強求子女會叻過自己好多,呢啲就係人類優生學嘅理念

男爵府

好示乎仔女心態,如果遺傳唔到父母嘅優良資質,唯有靠後天努力。 叻嘅人讀一個鐘,唔叻嘅讀三個鐘, 只要有心做就得。 我啲親戚都唔係讀書特別叻既人, 但佢哋啲仔女入到牛津,哈佛, 麻省理工

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

父母讀書叻亦唔代表佢哋嘅小朋友一樣,識兩公婆都係大學畢業,但對仔女讀得好差,兩個都留班
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

父母成績差只係跟唔到功課,最緊要肯花心機管教, 督促做功課温習, 見某d科佢特別差,就揾補習, 錢有限就上補習班, 錢多就請私人上門。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

好難講。

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

一家三口 發表於 23-5-27 09:46
要學有所成,小朋友心態決定未來,自己想要成為績好,就會主動努力學習。我2公婆會考只有6分,明年暑假, ...

Congrats

大宅

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

一家三口 發表於 23-5-27 09:46
要學有所成,小朋友心態決定未來,自己想要成為績好,就會主動努力學習。我2公婆會考只有6分,明年暑假, ...

woowoo 非常勵志

子爵府

ckmammy 發表於 23-5-27 10:11
好示乎仔女心態,如果遺傳唔到父母嘅優良資質,唯有靠後天努力。 叻嘅人讀一個鐘,唔叻嘅讀三個鐘, 只要有 ...

我鐘意你比喻,將勤補拙。冇人甘叻就要比人努力,一定會成功既!

珍珠宮

回覆樓主:

我家姐B5中學畢業,我姐夫做地盤,佢兩個仔女已大學畢業,細女在德國快碩士畢業了。

公爵府

睇你點睇啦,我細老、弟婦,兩個高學歷的人,我睇佢地個仔的發展,應該吾會比父母讀得高,佢地投放的資源同培養吾少,但小朋友資質有限用錢送出外國野雞大學除外。

珍珠宮

不一定,但都有可能。。。用自己做例子,25歲才中學會考,留班和踢出校是常事,咁孩子正常遺傳父母DNA,另不能贏在起跑線,另再不懂教好方法。。所以孩子不用留班及踢出校己好好。。甘講有利有弊.利是自己不會俾壓力小朋友,弊是小朋友一般合格有點難

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我有個同事連簡單英文都唔識,但小朋友考頭3名

珍珠宮

回覆樓主:

看看以上講出外讀書比本地好,其實一個好方法。。。本地填鸭式/讀書壓力大。。挫敗感極恐怖,想番身不容易,但總有成功例子,但不是自己孩子。。。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊