自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

曽經在淘寶或京東買過電腦的人,
1) 因為电制不同,請問是不是需要買一個變壓器就可以在香港用呢?
2) 怎樣運部電腦到香港? 直接用淘寶或京東或是其他的集運公司?
3) 部電腦運到香港有沒有損壞?
4) 電腦的保養是不是可以在香港維修呢?

珍珠宮

restahaus 發表於 24-5-24 06:30
1) 因為电制不同,請問是不是需要買一個變壓器就可以在香港用呢?
2) 怎樣運 ...

不需要
集運
無事
大陸保養

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

restahaus 發表於 24-5-24 06:30
2) 怎樣運 ...

1 只需要三腳轉兩腳插頭
2 京東自營旗艦店免費直送香港屋企
3 沒有,如果有可以七日內申請售後退貨退款
4 大多數不可以, 只有一些國際保

跟機係windows 11家用簡體版本
要重裝windows轉繁體
跟埋office家用版2021

翡翠宮

回覆樓主:

京東買自營直送香港最穩陣,下個月留意有無大額券派。

插頭形狀唔同,用個轉插搞掂;多數要攞去深圳保,小量牌子有國際保,或者可以香港維修……

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

lyh80115 發表於 24-5-24 08:51
京東買自營直送香港最穩陣,下個月留意有無大額券派。

插頭形狀唔同,用個轉插搞掂;多數要攞去深圳保,小 ...

有無推介。我最近想買部laptop 看片和backup d相

屋企部mac 要過相都幾煩,要經icould 再dl, 想買部laptop 真接插線過相…

翡翠宮

CrabPincers 發表於 24-5-24 08:57
有無推介。我最近想買部laptop 看片和backup d相

屋企部mac 要過相都幾煩,要經icould 再dl, 想買部lapt ...

我會買華為,擁躉嚟

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

lyh80115 發表於 24-5-24 09:59
我會買華為,擁躉嚟

華為裝到windows 和office 嗎?

大宅

真係平好多?會唔會好易壞?

翡翠宮

CrabPincers 發表於 24-5-24 11:50
華為裝到windows 和office 嗎?

華為啲筆記本不嬲內置windows,仲送office。當然內地買係簡體版,自己想辦法轉語言;香港行貨係繁體,但新款出得慢啲,選擇少啲。

伯爵府

回覆:淘寶京東買電腦

有沒有人以前從淘寶京東買电腦台機?

翡翠宮

restahaus 發表於 24-5-24 13:24
有沒有人以前從淘寶京東買电腦台機?

我屋企部台機喺京東買散件自己砌,有機箱+牛、CPU、RAM、主板、SSD……等。另外幫人買過海爾迷你台機。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

1) same voltage, no need to buy變壓器, buy adaptor plug to change 2 to 3 pins
2) Taobao, use privte shipper 私集
3) nothing broken
4) no warranty in HK. only in mailand China

伯爵府

lyh80115 發表於 24-5-24 14:12
我屋企部台機喺京東買散件自己砌,有機箱+牛、CPU、RAM、主板、SSD……等。另外幫人買過海爾迷你台機。
...

在京東買散件包括電子主版便宜過深水埗?

珍珠宮

2024年龍年勳章

啱啱淘咗部迷你電腦
仲有得¥99包郵+本地退 我買呢部
準系統¥1288(要自己另外買硬碟、記憶體嚟裝,同埋系統都係要自己裝) 我懶+諗住自己另外買,其實都差不多
就用咗¥2288買咗32+1t SSD版(實際因為有啲618紅包,唔駛咁多)

而且佢裝嘅系統係win11 pro最新版(自己舊機係跳過某啲部驟升嘅,仲係上一版)
只要登入自己win ac就可以激活(依家係有兩部機激活緊)
換地區就會變繁體,唔駛重裝

電源方面,我直接要求店家換成英標嘅插頭(即香港用嗰種)俾我

最緊要夠輕,夠細

同價大機其實也組不出什么來

伯爵府

凌陵綾 發表於 24-6-8 14:45
啱啱淘咗部迷你電腦
準系統¥1288(要自己另外買硬碟、記憶體嚟裝, ...

一般華為跟機的window係單語言版本(簡體), 係唔可以好似多語言版本咁簡單兩個掣就轉繁體

網上search過可以重裝window後轉繁體, 但考慮完風險唔敢試

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我由舊年京東手機後, 618 京東左個小米27吋mon, 家人開心使用中

趁而家電腦好地地, 惡補知識準備買料自己砌. 但又好心CC 學樓上整部mini PC 省力水. 自己曾經中過伏, 對mini pC 有介心。。。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

凌陵綾 發表於 24-6-8 14:45
啱啱淘咗部迷你電腦
準系統¥1288(要自己另外買硬碟、記憶體嚟裝, ...
JM 可否開心些牙咩config? 是intel 嗎?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

公爵府

我仔遲幾日6.18都係網買,同性能同牌子。差成3000文。係網仲係官网

珍珠宮

2024年龍年勳章

qpalzm 發表於 24-6-8 14:53
一般華為跟機的window係單語言版本(簡體), 係唔可以好似多語言版本咁簡單兩個掣就轉繁體

網上search過可 ...
咁係華為問題了

男爵府

restahaus 發表於 24-6-8 13:01
在京東買散件包括電子主版便宜過深水埗?

你咁計就一定平過啦,淨係租金同埋人工依兩個因素,就已經平過香港好多。當然,前提係要確定嗰啲電子產品係原裝真貨。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊