自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

廣東省深圳市羅湖區一間小學的學生近日用粵語背誦《木蘭辭》,相關影片上傳網絡後,引起關注。片中小學生朗誦起來極具韻律感,獲網民稱讚。

片中為深圳市桂園小學二(3)班的一節語文課堂,班主任、語文老師葉萍表示,班上學生家長許多都是80後,懂得說粵語,但平時很少說。而班上40多名學生估計有近一半能聽懂粵語,但只有小部分學生能流利用粵語在生活中溝通。早前班上有同學用粵語朗誦詩詞,其他學生因好奇心慢慢模仿,表現得很有興致。

葉萍看後決定讓學生先用普通話朗誦,再學習粵語朗誦,經過3個月,學生才能用粵語朗誦《木蘭辭》。葉萍表示,因粵語中仍保留古漢語詞彙或者特殊讀音,用粵語朗讀詩詞時,能保持詩詞原有的韻律美,也能更好地表達古人意境。她希望在傳承詩詞文化的同時,也能打造一些詩教特色,讓學生能更好理解中國傳統文化。

原文網址:深圳小學生粵語朗誦《木蘭辭》 具韻律感獲讚 | on.cc東網 | 兩岸 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0614_00952_001.html

珍珠宮

班學生玩得好開心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

hct300 發表於 24-6-14 11:15
廣東省深圳市羅湖區一間小學的學生近日用粵語背誦《木蘭辭》,相關影片上傳網絡後,引起關注。片中小學生朗 ...

希望再上一層
可以爆紅
全國都去模仿

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

廣東省深圳市羅湖區一間小學的學生近日用粵語背誦《木蘭辭》,相關影片上傳網絡後,引起關注。片中小學生朗 ...

真係唔好講笑,幾十年我都仲記得點背!

男爵府

Anpanmama 發表於 24-6-14 13:25
新版《木蘭辭》──港媽改編

測測復測測,考完又再測!不聞電視聲,唯聞仔嘆息,問仔何所思,問仔何所憶?仔亦無所思,仔亦無所憶!昨夜見手冊,試後又再測!書本十二卷,卷卷都要測!可惜阿爸無大財,阿媽要搵食,否則願為全職媽,從此替兒征!

東區補中文,西區補英文,南區補數學,北區補常識。朝辭爺娘去,暮宿補習社。不聞爺娘喚女聲,但聞鬧仔片女聲濺濺。桌上亮枱燈;苦讀眼前書。舉頭望成功;低頭思苦幹。織織復織織,唔識就唔識,測驗好刺激,竟然無題識,上堂總唔識,搗亂乜都識。問極都唔識,父母唔心息;溫極都唔識,怒火好難熄;俾仔多休息,希望轉頭識。

珍珠宮

hct300 發表於 24-6-14 13:28

好文彩!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呢啲係佢嘅心聲,我心中嘅木蘭辭喺中學嘅回憶!
佢嘅心聲唔關我事

侯爵府

要收藏

珍珠宮

Anpanmama 發表於 24-6-14 13:25

我都係,好朗朗上口

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

好文彩

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

男爵府

呢段最正:

織織復織織,唔識就唔識,測驗好刺激,竟然無題識,上堂總唔識,搗亂乜都識。問極都唔識,父母唔心息;溫極都唔識,怒火好難熄;俾仔多休息,希望轉頭識

侯爵府

回覆樓主:

點解連深圳人講廣東話發音都咁唔準

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

ayako 發表於 24-6-14 14:01
呢段最正:

織織復織織,唔識就唔識,測驗好刺激,竟然無題識,上堂總唔識,搗亂乜都識。問極都唔識,父母 ...

粵語真係好盞鬼

珍珠宮

29XX86 發表於 24-6-15 00:17
點解連深圳人講廣東話發音都咁唔準

唉,你唔知而家深圳甚至廣州好多新一代都唔識講粵語咩?就嚟絕種啦! 學校規定講普通話,小朋友慣左講普通話,連在家父母識粵語都會同小朋友講普通話,所以唔少人話盡量在家同小朋友講粵語,唔系就失傳啦!而家應該得香港最多人講粵語啦!系廣東,被其他省“入侵”,普通話個勢大過廣東話,網上短片視頻如果講廣東話,會被人話,就好似上次陳奕迅在澳門開演唱會被內地人要求講普通話

男爵府

hellomiki 發表於 24-6-15 04:19
唉,你唔知而家深圳甚至廣州好多新一代都唔識講粵語咩?就嚟絕種啦! 學校規定講普通話,小朋友 ...

內地除左廣東話,好多其他方言都慢慢消失緊,因為新一代都習慣講普通話,其實好可借,因為方言都係一種文化黎。 有啲方言例如閩南語,其實夾左好多古語,好有歷史色彩

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

唉,你唔知而家深圳甚至廣州好多新一代都唔識講粵語咩?就嚟絕種啦! 學校規定講普通話,小朋友 ...

就算佢地嫁落黎攞埋身份證,係度讀書嘅,好多都唔學廣東話,就算家長日定學校活動,果班家長都係1堆講普通話,要老師就佢地 轉channel
而家香港4圍都係新移民開鋪,過多1代可能全部講普通話啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

畀面勳章

可唔可以放大眼光去睇,全國是講普通話,唔學好普通話,將來想去北京、上海等大城市發展,咪好蝕底?

好多ABC移民海外,都係學校講英文,在家用中文同父母溝通,有何難?

唔洗講到絕種咁誇張,以前用篆書,現在有幾多人識睇?但篆書失傳了嗎?並沒有,依然有人學篆書,依然有人識睇,依然有人寫,個人圖章,好多時都係篆書,並未絕種。

現在有聲音影像留存,更不用擔心粵語會絕種

p.s. 陳奕迅被人大叫講國語,而不是普通話,是不是有人搞事,不得而知

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊