意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 6|主題: 77826

我好驚呀,剛剛囡囡由BB床跌咗落地。

大宅

國民生產總值:4383

我好驚呀,剛剛囡囡由BB床跌咗落地。

係我大意同唔小心,我在廚房洗野時已聽囡囡喊緊,正當我出去時已聽到佢已跌咗落地,喊到好緊要,個臉仔都"青"埋,我比佢飲水又唔飲,比佢鍾意嘅奶咀都唔要,我到而家個心重震緊,佢係個頭仔落地先所以起咗一個5蚊銀嘅"留"係額頭度,我check過佢啲手手腳腳冇事,囡囡而家訓咗,我想同佢搽藥膏又唔知搽乜,I know the coming 24 hours is very very important. 如佢訓醒之後其實重有乜可以再做。
:cry: :cry: :cry:
[

別墅

國民生產總值:640

Re: 我好驚呀,剛剛囡囡由BB床跌咗落地。

我唸都是去看看醫生隱陣, 始終 bb 仲細, 未識表達 !!

大宅

國民生產總值:2898

hellololo,
唔好咁擔心.你再觀察下睇吓囡囡有無事,如果佢再喊或唔肯食奶就帶佢去睇醫生.

大宅

bigtabo & CCC媽咪:
Thank you for your reply. 我會打醒十二分精神睇睇佢有乜反應。

[

大宅

國民生產總值:4169

hellololo,

你個囡囡醒未? 我個大女6個月時都係由張椅度跌咗落地, 喊到無聲, 我當時都好驚, 即刻同佢去瑪麗睇急症, 醫生話由佢跌咗落地後24小時內若佢無嘔又無發燒或其它問題就應該ok. 佢亦無同我個女照x光, 因bb重細, 只要無以上提及的情況便可以了.

至於個臉仔都"青"埋同埋個5蚊銀嘅"留"就要慢慢用egg同佢去瘀.

你而家都唔好咁擔心啦.睇吓囡囡一陣有無事,有就先決定同佢再喊或唔肯食奶就帶佢去睇醫生.

大宅

國民生產總值:1757

好媽媽勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

if she wakes up and can drink milk and play, it should be ok, if not, better go to the doctor for check-up.
Hazel just turned 2 years old on 26 Nov.

珍珠宮

國民生產總值:34425

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hellololo

係呀,睇定d先啦!

希望你個囡冇事啦。

伯爵府

國民生產總值:18477

畀面勳章

先觀察, 48小時無事就ok, 最快方法是用電筒照吓她的眼睛, 兩邊"同孔"對光有反應, 同時不會一大一小, 便可放心一大半, 但仍要小心處理。 亦要看她有無很倦要睡,

男爵府

國民生產總值:6760

最緊要留意佢有冇嘔,有冇抽筋,神志清唔清醒,如果成個人迷迷糊糊,同平日明顯唔同,就要即刻帶佢去醫院check o下!

別墅

國民生產總值:994

我大仔6個時係大人床跌落地,又係個頭"魚"晒,我有bring佢去睇e生,但就冇照x-ray,e生話48小時有嘔,抽筋,神志唔清醒就入院,最後好彩冇野,你留意佢有冇問題先,放心la, 應該冇野
o既!

大宅

Hi all,
多謝妳地關心,囡囡好似比平日訓多咗少少,但醒後又冇乜唔妥,奶照食玩具照玩,但明顯痴身咗,囡囡有啲傷風我明天睇情況去見醫生.我老公今晚唔返黎食飯,我都冇心機煮,飯都冇食.
我成日都以為床仔會安全,點知佢都會由bb床跌落地,都唔知放囡囡係邊度最安全.唉......
小小bb,
乜要用電筒照眼仔架,我冇呀.
[

別墅

國民生產總值:873

hellololo,
我bb6個半時o係大人床都跌親過,去醫生到check,佢係熄左燈用電筒照bb對眼o架,仲有如果bb訓得太耐,你最好拍一拍佢,睇o下bb有冇反應

伯爵府

國民生產總值:18477

畀面勳章

hellololo,
是呀 :exclaim: 醫生是這樣說, 而我上網(醫療網)亦是這樣教 :mrgreen:

男爵府

國民生產總值:7009

bb 滿月當日半夜,我抱住bb由大人床一同跌咗落地,bb頭撞咗落椅邊,去咗QM照咗3張x-ray,好彩冇事。 :cry:
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

大宅

國民生產總值:4169

hellololo,

你囡囡點呀? 好D未? 若果無事就安心啦!

大宅

tpy & all,
我囡囡應該冇乜事,扭計咗好多,可能佢有小小傷風,我發現啲濕診又出黎啦(主要係上唇同眼肚)。多謝妳地關心。
tpy 寫道:

hellololo,

你囡囡點呀? 好D未? 若果無事就安心啦!
[

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.