心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

夫婦同心, 其利斷金

大家可以分享一下經驗及意見嗎?

我男朋友打算開舖, 我打算辭職和他一齊努力, 但朋友們的意見是我們未結婚, 如果有問題, 我就好難找到相似現在的工作, (我現已幾十歲, 無三不成幾, 現職是普通文員, 不到一萬一個月, 只有中五畢業). 現階段我們大家都是在搜集意見及研究中, 相信會是半年後的事了.

單看題目已知我傾向一齊努力, 只是想看看大家的經驗…

侯爵府

Re: 夫婦同心, 其利斷金

就算結左婚, 我都不會resign同佢一齊看舖, touch wood, 萬一間舖生意不好, 都有一個有糧出, 不通間舖不駛交租?

再者, 多見面, 多交嗌, 聽好多, 朋友一齊做生意, 最終都係反面收場.

大宅

既然已經下定決心就去馬,當年我都係憑住一鼓傻勁去創業,不經不覺就做左咁多年,成為我既事業.反正未結婚,未有家累.
祝你成功!
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

別墅

hinhinmummy : 多謝你的意見, 我都有考慮大吉利事的, 都有一份糧支持, 所以都是在研究中...

yammyma : 我就係好似你講的, 打算一鼓作氣去做, 破釜沈舟去做, 我都雖然幾十歲, 但做生意都係要膽大包天去試, 二人同心合力, 做到最好...

洋房

ameliachan,
如果係我,我都唔會咁快辭職, 因為辭職可以好容易, 但要搵番份工就唔係咁易, 做生意開頭都一定要守,但要守幾耐無人知,如果有份糧,起碼可以頂耐d, 到覺得唔錯時,再辭職都未遲呀!! 預祝你生意興隆先

大宅

ameliachan,

我創業比你優勝係當年我只得22歲,一心想萬一失敗咪再打番工.我諗你要考慮既係你地既鋪頭如需要至少兩個人睇住錢銀交收,你就放棄份工,如只係小型鋪,就等男朋友做住先,上左軌道至辭工都未遲.因為一間鋪成唔成功起碼要睇三個月.

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

等待驗證會員

agree!
belindamok 寫道:
ameliachan,
如果係我,我都唔會咁快辭職, 因為辭職可以好容易, 但要搵番份工就唔係咁易, 做生意開頭都一定要守,但要守幾耐無人知,如果有份糧,起碼可以頂耐d, 到覺得唔錯時,再辭職都未遲呀!! 預祝你生意興隆先

雲師奶 該用戶已被刪除

別墅

yammyma : 都有考慮要伯母(他媽媽)幫忙看舖...

雲的孩子都在跳舞 : 阿雲, 請不要傷心, 因為我是記不得你, 及其他人名的, BK太多人啦, 而且我都係東看看西看看, 不太會留意人名的, 抱歉! 現在會多加注意的. 你都講得好中, 我又真係想轉換工作環境, 不是現在工作不好, 現在是少工作量, 前景應該還可以, 我現在好多時都在公司做功課.

大家的意見都好有用, 我們會真的好好考慮商量, 謝謝!

大宅

ameliachan>請問間舖頭你有無股份的?????如有當錢同時間係一種投資!!!!如無的話除投資時間同人工外,還有感情!!!!
另外,重要的是角式問題,我是指開舖沒有你開不成或是你是他的智囊??? 越重要,你被飛起的風險越細!!!
如果你又無股份,又只是看下舖的話,請他出份糧你吧!!!!!

別墅

ameliachan 寫道:
大家可以分享一下經驗及意見嗎?

我男朋友打算開舖, 我打算辭職和他一齊努力, 但朋友們的意見是我們未結婚, 如果有問題, 我就好難找到相似現在的工作, (我現已幾十歲, 無三不成幾, 現職是普通文員, 不到一萬一個月, 只有中五畢業). 現階段我們大家都是在搜集意見及研究中, 相信會是半年後的事了.

單看題目已知我傾向一齊努力, 只是想看看大家的經驗…

可以的話,由妳男朋友一個人先做,妳作附助性質,兩個人做一間公司可能出現好多問題和意見,由你男朋友先吸收經驗,妳在佢身邊金錢上及問題上幫助,留意有何地方要改進,會對妳和他都有好處!
如果妳一定要同佢一起開公司,最好搵一個人做話事,另一個只作出分析,吾係兩個人好易有問題!!!
雲師奶 該用戶已被刪除

別墅

[size=xx-large]喔...

係啊! 我記得啦... 非常唔好意思, 我都真係幾十歲人啦, 都真係唔記得曾經有留言, 當然依家記得啦, 你個網站真係做得好好, 我果個已有幾個月無更新啦, 好懶!

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

ameliachan,

現時營商環境並不理想, 如非裁員, 我想都唔好冒這樣大的風險。

我的經驗可以跟你分享:
我公司轉型, 索性辭職不幹, 抱著破釜沉舟的心情跟男友(現時老公)合伙組公司, 公司擴張, 自置廠廈, 跟著惡夢來臨, 面對金融風暴, 銀行cut額, 廠戶壞賬, 種種辛苦, 壓力不為外人道, 加上大家對做生意手法常常有argue, 他太四海和急進,
我又太保守, 曾經想放棄; 但你的標題:『夫婦同心, 其利斷金』, 到今時今日仍然掛在我先生口邊.......現時生活狀況倘可以, 仲可以彈性上班時間, 工廠於05年5月供完, 希望唔駛捱得咁辛苦。

共勉之!
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

首頁

尾頁

跳至