意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 10|主題: 126856

跳至
我係咪好豬? 咁都上當!

複式洋房

國民生產總值:336

我係咪好豬? 咁都上當!

我這個工人, 由11月04年份到我家, 我心已知不會忍到她2年,早前我已在我的新工人1,2 講過她, 大多數mammy都叫我炒她, 因一開始就好賤(個人的性格)
講返今次事件, 我知d工人一向大意, 所以我張兩個女(4yr & 7yr)的底衫同sock都用zebra pen 係襪頭同底衫內mark左記號, d 個工人竟可以多次掉轉放, 我起初都不為意, 再叫佢要睇清楚先放,佢還說, oh no, sorry...
但每次放衫也會放錯一兩件, 好似返學的襪褲我以免工人又話唔識分, 都沒有把招牌剪去, 咁一看 s size or m size 就知邊個,但佢仍然放錯, 每次都要揾一餐死, 火都來, 話佢, 佢就答: why 太太 always big angry , i m unhappy,,,,,
我最后都知,佢是專登激我的, 佢見到我火,佢就好happy咁,
好以我老公又肥又高大, 佢都可以將我老公條長內褲放係我個櫃到, 我咪同工人講, 太太只有3條黑色長內褲,先生就有2條一灰一啡仲係big size,,,點知下一次佢又將老公2條長內褲
放我個櫃到, 你地話係咪好明顯玩我,,,???
亞女條校服裙就掛好, 但條腰帶就掉係洗衣攬, 等我地揾餐死, 你地話佢係咪想整嬲我 ???? :evil: :evil:
我自己又衰忍唔到, 又上佢當.......我係咪冇EQ !!!
我就來發癲!!!!!!!!!!!!! 比佢咁玩 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我個NEW MAID 要3月尾先到, 現在又就快過年 ,,,
但我真係好難頂,今日已經忍唔到喊左出來...
因早幾日大女考試, 叫佢細力D做野, 佢話OK, 但就越做越大聲,係咁彭彭彭彭彭彭彭......
最后, 我同2個女就躲入睡房温書, 躲左2日頂唔順, 咪又話佢, 佢就話做野緊係有聲, 太太你真古怪?
我話做野係會有聲,但都有分細聲大聲, 如果就住放就住擺咪冇咁嘈,(我做比佢睇),, 佢就死死地氣話OK OK.....
不過,仍然係咁......
好多謝大家聽我講,, 有時同朋友講都未必有共鳴,
可能佢地冇工人,只係想有工人幫忙已好好,
咁少事咪算law ~~
而且明知工人專登激我,我都上當咪蠢law ~~

大宅

國民生產總值:1141

Re: 我係咪好豬? 咁都上當!

佢既然做左唔係好耐,送佢返公司比人丙啦.佢地話好過妳話.我之前都係咁.

複式洋房

我已經投訴左比AGNET知, 但個賤人乜都唔應, 仲話自己已經做得好好, 盡曬力,係太太唔LIKE 我,,,,
個AGNET同返我講,,咁好難做,個工人又唔應.. 我們又唔係現場, 唔知邊個岩, WAH !!!! 我答返個AGNET, 下次要唔要用
錄影機拍比你地睇先信呀!!!

洋房

國民生產總值:450

我覺得好多agent都係幫工人架,有時針唔吉到肉唔人知痛.你新工人可唔可以早d來到呀?

Don't worry, Be Happy!

侯爵府

國民生產總值:21725

strawberries,

Your situation is similar to me.

For the agent, you better complain to the toppest one, e.g. the manager, say if they still take no responsiblity, how can you recommed them to others?

For the maid, is it Phippno or Indonesian? When you give the salary to her, does she need to sign for it. For me, when the maid signs on the receipt of the salary, normally I put the warning or the things that they did wrong on the top together with the receipt of the salary. So that her sigature can cover 2 things: 1) warning or things they did wrong and (2) the receipt the the salary.

Hope this can help you.

等待驗證會員

國民生產總值:204

不用嬲,佢下次再放錯你地D野,你就叫佢拿出黎,放番岩佢,再叫佢拿出黎,再放.....做幾次,之後問佢記得放邊度未,記得下次唔好再放錯喎....做野大細力都係一樣,做到佢怕為止,唔駛同佢客氣....但係你唔好比佢睇到你嬲.....要做到心平氣和咁樣,等佢知激你唔到仲要做餐死......哈哈...睇佢仲敢唔敢....

支持你...不要比佢玩到啊.....
noniki

複式洋房

多謝大家.... :cry:
我知我自己忍唔到氣, 唯有躲係自己房or叫佢係厨房唔好出來,,,,
我係咪好豬呀?為左個工人咁,連我老公都唔明白我 !!!
因為我一見到個賤人已經好火, 佢仲做埋d賤野, 真係好難頂 !!!!
好以尋晚咁, 我老公煮飯, 個賤人不知幾好服務, 洗完隻 (獲),抺乾埋, 仲開埋火比老公, 佢做得咁好,邊有人信我講既野!!!!
我老公叫佢洗手先攞餸出枱, 佢就立即洗,,,而我~~
以下是我叫她洗手的對話 :::
我 : 你去完廁所都唔洗手 ??
工 : 洗左 la !
我 : 你隻手乾

複式洋房

weiwei

下一個我會學你咁做,,, thanks !
但如果佢唔肯簽又點做呢 ?
同埋係咪要寫印文 ?

複式洋房

國民生產總值:469

strawberries
你個新工人有無工作經驗架, 通常第一次出來做野個d會好d.
你現在個個因有經驗, 所以咩都唔怕.

唔好咁勞氣喇, 盞益左個工人

大宅

國民生產總值:4804

睇你段留言,睇到我眼火爆,未見過D工人咁衰格,學noniki 話齌,叫佢重覆做多幾次,等佢做餐死,玩下佢都好,等佢咁得戚。其實你可唔可以請住家務助理先呀,需然係貴D,都好過自己忍得咁辛苦,早D送佢返歸。

別墅

國民生產總值:632

咁低死 :evil: ,裝個Cam(假既都得),嚇下佢,等佢唔好咁過份,跟住仲要叫多o的人來食下飯,打下邊爐,(比多o的野佢做,又可以多o的人睇住佢.等妳老公係道個陣先叫佢做野,要多個人聽住做証.
不過最好都係即刻炒佢,半夜個隻,睇佢點死. :mrgreen:

男爵府

國民生產總值:6544

相信你囡囡已考完試啦.
即炒佢啦.
無謂令自己咁唔開心
反正新工人來到, 見到舊人咁無大無細,
學埋仲死啦.

複式洋房

我好好好想立即炒佢,,但我老公話我冇用, 咁都忍受唔到,
咪當睇唔到law ~~ or 叫佢做過law ~~
因老公應為就快過年, 新年冇人幫忙, 我會好辛苦.....
過左個年咪炒左佢, 因仲要等new maid 3月底(大約)
係咪我真係冇鬼用, 明知個賤人專登玩野都上當 ????
我現在一句野都唔同工人講,, 因為真係唔想采佢 !!!!!!
我係咪好幼稚呀 ???
好采有你地回應, 個心已舒服左好多,,等我知道有人都認同我的...........
thankyou very much !!!!

公爵府

國民生產總值:25621

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

打邊爐好呀, 大把野洗, 大把野切, 最好就係最凍果日添呀, 反正都唔同佢續約, 一於玩殘佢, 自己老公唔信自己咪搵d姊妹, 親戚去你屋企law, 唔可以俾佢咁好過.

catnapper

Angelo_MaMa 寫道:
咁低死 :evil: ,裝個Cam(假既都得),嚇下佢,等佢唔好咁過份,跟住仲要叫多o的人來食下飯,打下邊爐,(比多o的野佢做,又可以多o的人睇住佢.等妳老公係道個陣先叫佢做野,要多個人聽住做証.
不過最好都係即刻炒佢,半夜個隻,睇佢點死. :mrgreen:

子爵府

國民生產總值:12397

做到佢怕為止,唔駛同佢客氣

這樣最實際,多講無謂,一次做得不對/不好就再做,不用動氣。我都試過這樣對待個懶豬賓賓。

個工人唔聽你話,是否因為僱主是你老公不是你 ?

別墅

國民生產總值:701

我都覺係, 你越火, 就中晒佢計, 佢根本就玩緊你, 對付呢D工人最好就係做到佢死, 做到好為止, 千其咪再中佢計

子爵府

國民生產總值:12365

jazzmama 寫道:

相信你囡囡已考完試啦.
即炒佢啦.
無謂令自己咁唔開心
反正新工人來到, 見到舊人咁無大無細,
學埋仲死啦.

agree

男爵府

國民生產總值:6544

慢慢同你老公傾吓,
諗番吓點解要請工人,
如果工人令一家人唔開心,
兩公婆打工為咩 ?

快要新年啦,
無謂大年初一又黑面啦
快 d 解決佢

但如果佢聽你老公話,
而你老公又頂得佢住,
你又唔想同老公嘈,
叫老公自己管啦.

不過同老公講清楚,
新人由邊個 training 呀

複式洋房

多謝各位,,, 今日我大部份time都開住個機大大聲咁聽歌仔,
等佢咪彭彭彭彭law ~~ 我一d都聽唔到......
佢同我講野我都冇采佢,, 我淨係指手畫腳,
我咁既動靜佢一d都冇怯, 我就學你們講叫baba , mama,
brother上多d來食飯,打邊爐咁.....
睇下佢,係咪同我講唔做 !!!
我係全職mama, 亦是用我個名請佢,
其實, 佢的工作只是, 吸塵拖地, 做清潔,煮飯..可以話冇了,
原先想, 若果佢ok, 就慢慢交多些野比佢, 點知佢咁既衰格,
都予左炒佢, 咪廢事再教下去....
有時sunday 夜左10分鐘回家, 佢就balck face (因佢準時10:30pm 一定入房, 有早冇遲) 我問過佢,,我話你點解成日
black face ?? 佢答我, maybe my look like is this !

子爵府

國民生產總值:11034

醒目開學勳章

如果你工人咁衰,咁你咪2日叫佢抹下窗、抹下kitchen(還點都就黎過年重大把excuses)、落supermarket買重野唔帮佢伶、唔准佢用車仔etc,煮飯就有咁多碟就用咁多碟,等佢洗都有排洗(仲要唔准用熱水洗)!

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.