烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

想DIY整辣蕉是油,有冇人識整呀

如題,唔該哂

別墅

Re: 想DIY整辣蕉是油,有冇人識整呀

我長期自製,因為買極都無中意的。
辣椒我會去印尼舖買印尼辣椒,貪佢細細只又多顏色,裝係玻璃樽度好似好“青見“o甘。
洗干淨剪去錠,用麻油爆香辣椒,再倒o的豉油落去,我仲會加少少糖。
印尼辣椒細細只一口咬落去好正!

大宅

響街上買小紅綠色椒仔,洗淨抹乾後切碎(想唔太辣的話去掉多些籽,切時最好帶手套,因切後手指會覺得火燒).
燒少許油,落椒絲(想辣D就燒耐D),落少許雞粉及糖,熄火下豉油,想落幾多就幾多,待涼後入樽入雪櫃.
成長的代價,就是家人一個一個地離我而去嗎? 長大,正是越來越多的痛苦與孤寂. 他們的離開叫我心痛... 我永遠記得,他們給我的就是一生中最好的東西。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

很想當媽媽 寫道:
響街上買小紅綠色椒仔,洗淨抹乾後切碎(想唔太辣的話去掉多些籽,切時最好帶手套,因切後手指會覺得火燒).
燒少許油,落椒絲(想辣D就燒耐D),落少許雞粉及糖,熄火下豉油,想落幾多就幾多,待涼後入樽入雪櫃.

加d蒜蓉仲好味!

首頁

尾頁

跳至