意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 18|主題: 77658

BB打針傷口含膿

別墅

國民生產總值:877

BB打針傷口含膿

bb現在兩個多月, 昨天發覺出生時在醫院打針的傷口含膿, 有沒有問題的?要不要看醫生?

複式洋房

國民生產總值:214

Re: BB打針傷口含膿

我bb都有過這情況, 不過我沒有特別處理它, 我只是用一些開稀了的火酒洗傷口, 之後d膿都給抺走了, 直到傷口結了"蕉", 我就沒理了!

民房

國民生產總值:15

應該不需要看醫生,除非真係極之嚴重,我個BB那時都係起了一個大膿,我去健康院的時候問姑娘,姑娘話"幾好呀",聽到真係有D激氣

以我的經驗,個膿遲D會穿,但個傷口好耐先會埋口,可能係因為沖涼時弄濕,我那時已經盡量不弄濕,但都係好耐先完全埋口,現在有個細細的疤痕

我那時有想過買新出的透明防水膠布黏著個傷口來沖涼,不過週圍都無得買,最近終於在超級巿場找到有得賣,但BB個傷口已經埋口

大宅

國民生產總值:1364

Same case as by BB, but it's normal. No special care is need, just clean it by clean water everyday is OK! It will discovery very soon.

洋房

國民生產總值:194

This condition is normal. Only keep it clean is okay. Clean it during bathing or use warm boiled water for cleansing. Be reminded that do not use alcohol to clean the wound and do not use the water proof transparent film to cover. Just air it. The wound will be healed soon.

German

男爵府

國民生產總值:6867

卡介苗係會咁架, 姑娘都有講會咁樣,正常架,唔使理佢過一排會自然好.

大宅

國民生產總值:4404

我初初見到ar 女係一粒瘡 後來愈黎愈大 嚇死我ar 後咪睇醫生 醫生俾藥膏茶都唔好 最後去左睇急症 初初個dr.都唔敢講係咩 再搵個senior黎 佢造要同bb割 then 就去左小手術室割 個時我個女2個月 睇到都心痛 佢喊我又喊 好彩我個女都好叻 係界個下喊得勁 俾返個奶咀佢就收聲 繼續俾dr. 放左0的膿佢 個dr. 話整到0甘大粒係因為發左炎ar 變到0上大粒 要割左放清晒0的膿就好ga la

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.