自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

被學生掟鞋 女教師傷左肩 【本報訊】美國總統布殊在伊拉克被掟鞋一幕,昨在本港一間中學上演。一名女教師在上課時,疑因制止學生嘈吵,被一名學生用鞋掟傷左肩膊,事後往警署報案,被安排到醫院驗傷。警方暫時未拘捕涉案學生。
警暫未拘捕學生 被鞋掟傷女教師姓梁,現年 45歲,她在香港仔南塱山道的香港青少年培育會陳南昌紀念學校任教師,是該校中一班的班主任之一。事發於昨日上午 11時,姓梁女教師正在課室上課,疑因有學生不遵守課堂紀律,喧嘩嘈吵,梁勸止學生,一名男生突脫掉一隻鞋,迅速向梁掟去。梁不料學生突然掟鞋,閃避不及被掟中左肩,事後她向校方報告。至中午時分,梁老師感到肩膊隱隱作痛,於下午 2時許,往香港仔警署報案。警方隨即安排救護車送她到醫院驗傷,警方暫時未有拘捕涉案學生。資料顯示,肇事的青少年培育會陳南昌紀念學校是一所男校,專收容因家庭問題,引致行為及情緒有問題的青少年就讀;該校共有約 150名學生,其中約 30人為走讀生,其餘學生居於學校宿舍。

報稱被鞋掟傷女教師送院驗傷。  

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

畀面勳章

唉而家d學生...不知所謂....

大宅

大宅

咩叫尊師重道呀........

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

畀面勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唉而家d學生

男爵府

係咪睇得"逃學威龍"多?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

反叛學生,難搞

大宅

呢單係傷人案,唔係話學生唔夠十八歲就要俾機會,警察一定要做野啦!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

而家d學生好難教~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

侯爵府

學生唔啱係事實, 但俾隻鞋掟中膊頭咪最多瘀小小, 對方只是中一生, 就單一事件黎睇, 我反而覺得使唔使報警呀?

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 vickyying_ying 於 09-9-22 12:12 發表
唉而家d學生...不知所謂....

係呀! 我老公教緊副學士, 以下係佢幾個星期前開學時第一堂既經歷:

有個大陸黎既"少爺", 第一堂o係課室已經唔專心, 成日伸懶腰仲要出埋聲, 左右同學都敢怒不敢言. 跟住仲講手機講左幾次.

老公o係度忍佢. 忍到落堂, "的"佢埋黎訓話, 話佢騷擾到其他人上堂, 如果唔想上堂, 大可以行出課室唔返黎.

點知呢位少爺好寸咀咁答: 呀sir! 我都係講左3次電話咁大把姐, 又唔係成日講! 你知唔知邊個打比我呀? 係我呀媽打long di落黎問我批建材點點點, 我唔答佢既話, 冇左單大生意係咪你賠先??? 你賠唔賠得起呀???

老公聽完真係想比一巴掌佢呀!!!後尾老公駁番佢:既然咁大單生意你呀媽都揸唔到主意黎"請示"你, 你個地位咁重要, 都唔洗o係度返學啦! 你應該快d返去打理你d大家族生意啦!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

而家D學生咁難搞...
你唔理佢遲D仲慢慢玩謝班老師
雖然話俾鞋整親係得少少瘀
但起碼俾班學生知道 做錯事 是要承擔 後果
唔係你唔鐘意就發脾氣 羅野掟人嫁!
今次用鞋者 你唔知下次佢用咩掟人
而家班青少年咁樣 有一大班都係父母寵壞左
D仔女一有咩事就去投訴班老師
唉..咁D學生點會尊重老師呢

複式洋房

嘩! 好變態呢, 而家d學生真係不知所謂!

侯爵府

陳南昌紀念學校是一所男校,專收容因家庭問題,引致行為及情緒有問題的青少年就讀;做得依間學校嘅老師, 當然唔係要預返工俾人掟, 但係唔係應該比其他學校付出多d耐性呢? 我唔知依位老師報警目的係咩? 或者佢黎學校返工只會教書本上的字, 唔好指意佢教學生點做人, 學生夠膽搵野掟我我就只會報警拉你坐監?! 承擔, 有好多種! 如果中一返左唔夠一個月做錯野便要報警, 我唔知重有幾多學生可以讀到中五!

首頁

尾頁

跳至