嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝發燒已有一星期,好擔心!

我囝囝星期日(3月6日)早上開始咳,下午便發燒,到今天都未退燒, 已看了三次醫生和食抗生素了,晚上都是高燒. 已一星期沒有上學(K3), 現在的感冒菌真厲害, 好擔心. 請問如果你的小朋友晚上發高燒, 你會否用塞肛的退燒丸? 我沒有用, 因怕它令小朋友好"散".
:-)

水晶宮

Re: 囝囝發燒已有一星期,好擔心!

MonicaY

咁你有無再同仔仔睇醫生呀?
MonicaY 寫道:
我囝囝星期日(3月6日)早上開始咳,下午便發燒,到今天都未退燒, 已看了三次醫生和食抗生素了,晚上都是高燒. 已一星期沒有上學(K3), 現在的感冒菌真厲害, 好擔心. 請問如果你的小朋友晚上發高燒, 你會否用塞肛的退燒丸? 我沒有用, 因怕它令小朋友好"散".

複式洋房

昨天看第三次,可能明天要再看. 或者轉醫生看.

HIN_bb 寫道:
MonicaY

咁你有無再同仔仔睇醫生呀?
[quote]
MonicaY 寫道:
[/quote]

禁止訪問

複式洋房

Samama,

多謝你的sharing. 我囝囝看的醫生是好有經驗的兒科,可惜我住沙田, 他在荃灣, 每次去都不太方便, 可能再去給他看多一次. 我囝囝都沒有胃口, 整個人瘦了, 而且所有家人都有感冒.

[quote]
Samama 寫道:
MonicaY,
我個仔chinese new year,都係咁,晚晚到傍晚6

大宅

我個仔上星期都發燒104度, 食左3日藥好返, 好返唔夠兩日, 又黎病, 上次是感冒, 今次係喉嚨發炎, 又要睇醫生, 我都好怕而家d病好犀利, d藥食到我個仔都無胃口, 但夜晚就最驚, 發燒得好勁.....我都係同佢塞肛架, 燒到咁高, 一家要添呀, 剩係今年都病左3次, 唉...希望大家既bb都快d好返~~
係呢, 燒到咁高, 係屋企可以幫個小朋友做d乜?
用凍水沖涼, 我都怕冷親小朋友

男爵府

Hi MonicaY,

Please check pm!

男爵府

MonicaY,

會唔會出疹?
我個仔上星期都係旁晚先發燒, 日頭就冇燒, 都3日沒有返學.
我係去第一城馮宜亮醫生度睇, 初初食了藥都冇乜好轉, 跟住再打電話去問, 佢即時同我轉了新藥, 好快好返, 醫生話現在d細菌好強, 變化得好快.
真係要小心d.

別墅

my son (13 months) also suffered from 喉嚨發炎 last week and had fever up to 104度, luckily he recovered after 2 days. Fever is only the symptom, the most important is to find out what kind of disease your baby is suffering from and take the appropriate medicine and treatment.

The reason that your son's fever does not go away maybe you are not giving him the right medicine which means that the doctor is yet to find out the disease that caused the fever.

Take a warm water bath (aroung 37 degree celcius) is a good way to lower the body temperature of the baby.

Wish your baby a speedy recovery!!
Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我囡囡由星期四開始發燒,無鼻水,有咳,到依家前前後後4日,一唔食過燒藥就燒,尤其夜晚...
如果一見到BB有發冷的徵狀,就要即刻食退燒藥,因為發冷代表佢地既體溫會係短時間內急速的上升..我自已就會首先俾佢食退燒藥,然後過大約1小時,如果燒都唔退,我就會塞肛...當見到BB發冷時,我個心好痛,又好擔心!
我都帶囡囡睇左2次醫生,醫生話如果BB係感染到過濾性病毒的話,就算食抗生素都無用,抗生素只會對病菌有用
依家D菌係好勁,我昨日帶囡囡去睇醫生,基本上10個有9個小朋友都只係發高燒而無其他徵狀,所以,呢個時期就真係唔好帶BB出甘多街為妙!
CF,
你可以幫小朋友貼退熱貼,沖涼是可以降溫的,但唔係沖凍水,係沖暖水,仲要記得問暖爐or暖風機,但最好食完藥先沖
My Two Princess

複式洋房

Hi all moms,

My son is recovering now. But still has some coughing. But my whole family, including myself are all suffered from flu. Now the virus is very very serious, my mother has fever even she is taking the medicine. I take sick leave today.

大宅

pigpig :

唔該晒你的意見, 我個仔今日好返好多, 而家d病菌好勁, 各位媽咪真係要小心, 我個仔剩係呢個月都睇左3次醫生...d菌勁到你都唔信....我第一次見到人發燒會燒到咁高, 我都不知幾驚個仔會傻左....唉...

首頁

尾頁

跳至