自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

星島日報
E01 | 今日館 | 館長有Say | By 迪奇 2010-01-26

個「竹」字點打?

生於這個「日頭拚命工作,夜晚帶工作回家,連睡覺前都要想想工作」的世界裏,人的思想很容易會變得愈來愈狹窄,忘記了很基本、很簡單的東西。

話說以前在一家出版公司工作時,某一天打字寫稿之際,忽然忘記了「竹」字的倉頡碼是甚麼?不是「人中人弓」嗎?抑或是「人中人中」或「竹中竹一中」呢?統統都錯,心急如焚,趕稿嘛,不要玩我吧,再試一次,都錯!好,轉用「速成」輸入法,「竹中」,,又不對?「竹弓」、「人中」、「人弓」……試到無好試,連「竹難」、「人難」、「難中」、「難弓」都試埋,全部錯晒!

最離奇是問身邊同事:「個竹字點打?」那一刻,無人答到我。過了一陣子,突然有個同事大喊:「你玩我嗎?竹字咪就咁打『竹』囉!」

係喎,化簡為繁、愛兜圈子,打字如此,做人也如此。

男爵府

大宅

畀面勳章

睇到topic.第一時間係諗..咪打"竹"囉...之後又諗..其實好多年前都係試過打...人中人弓..haha

大宅

回覆 3# silence 的文章

我都試過, 好多年前開始學中文打字, 見到個"竹"字又係試來試去都打唔到, 打都火都黎 , 忍唔住問個好叻打中文的同事, 佢先呆一呆, 跟住再答我好難架個字, 你竟然問我.....之後答完我就幾個同事笑足我幾日:evil: :evil: :evil:

我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

一睇已經知係打個竹字

伯爵府

咪就係個"竹"囉

首頁

尾頁

跳至