在職全職

跳至

首頁
12345...36

尾頁

大宅

Dear all

我係在職mama, 有一個3歲大既小朋友!!

大家一起講下工作上的喜與悲!!

男爵府

同我一樣喎, 又係做會計, 又有個3AGED的女丫
我工作好忙, 成日都OT, 好唔開心, 不過今年公司請多左人, 希望唔洗再成日咁夜收工

禁止訪問

大宅

irenelwl, annie929
我就唔多OT, 不過, 老細難頂(男人), 其他部門d 人都唔多好….. 仲有係要出trip! 大家都有小朋友, 一定希望早d 返屋企!!

我叫做係大公司做, 不過, 福利唔好, 連新年開工利事都冇!

大宅

Count me in, hehe, also have a girl aged 3 yrs.

kennistong, Nov 06 mami too?

irenelwl, haha, nice to see u here~~~

annie929, so good that ur job is not busy~~~my career target changed to be "off duty ontime & not busy" after having a kid, just what a pity cannot achieve it yet, haha~~~~

大宅

Alice00
I am Dec 06 mama!! And mine kid is boy!!
Me too, my target is same as you “off duty on time, not too busy and no need to travel”, seems is very difficult to find a job can be achieved!
How is the job market recently??

大宅

Dear all

我仲有想講, 我份工都係一時忙, 一時唔忙, 因為我唔係做 full set/埋數既, 所以一係唔忙, 一係忙到[死, 一有爆獲就要去救火!

禁止訪問

伯爵府

我又唔講得上係會計..因我唔係full set. 但有咩關於數字既野都關我事..呢樣之外又做埋幾個老闆既私人助理...仲有公司事無大少都有我份...唉....我都唔識講呢....就係因為呢度唔洗出trip咋...其他待遇..一d都唔吸引

大宅

Klm402
Me too! 我依家都唔似做會計, 所以都擔心遲d 唔知點轉工!!我就唔係理老闆既admin, 係處理project admin… 我呢到冇野好, 只係5day 工同近屋企, 返去只係20分鐘!
基於我要出差, 依家想進修都唔敢, 因為怕上唔到堂!
我就plan 左2011年就會轉工, 希望到時個市好拉! 因為我呢份工只係做左2年, 希望做到3年, 令人唔好覺得成日都轉工!

Annie929
我都另外有幫屋企人做數既, 冇用軟件既, 只係用excel, 我都只係一年先做一次數!!

大宅

Klm402
我另外好怕d人好似一同數字有關既野, 就去搵會計, 有時d 人要攪清楚到底係麥先會好我地拉, 支持佢地唔住!

伯爵府

我都冇咩心機做呀....好似咩都關我事, D老闆屋企買野呀..送貨呀..搬屋呀..其他日本人搬屋呀..簽証呀...比錢呀....咩都關我事...我唔介意做得多, 唔怕蝕底, 但搞到老馮係我做就感覺極之唔良好, 我係度做左幾個月, 我出來做野咁耐, 冇試過一份工係唔想返工的, 反而成日想住點樣可將公司既野做得更好, 但呢度我係恨不得放工即閃, 但日本人公司又偏偏係習慣性地OT, 我平均每晚都6點幾先走到. 所以個心都唔多留到係度.
個人助理就助理, 係ADMIN就ADMIN, 唔好咩都推哂過來先得0家..肯做唔等於係我應份要做吧...真好老土.

大宅

各位好呀, 我有個2.5歲既囝囝, 成日都唔想返工, 沒有心機做, 呢2日公司仲超靜tim

大宅

Klm402
我都明白你所講既, 係我做既, 真係冇所謂, 但有d真係唔係我既工作範圍之內既, 又點會我係做?? 叫我做到做唔到拉!

洋房

做會計o既mami入黎啦~~~

我都系做會計噶, 我有個3個月大噶仔仔. 間公司冇咩好, 只系自由, 返工遲到都冇人話你, 因爲我地老細一年先返來一/二日. 平時除左埋數果幾日要OT小小時間, 其他時間都可以準時收工. 不過就系人工低, 我PLAN呢二年可以轉到份人工高D噶工. 時不時要出TRIP都冇所謂, 因爲我5駛凑仔(嬤嬤凑, 一個星期去看一次).

大宅

睇來個個mami都唔係好enjoy present position ar~~~anyway, deem it just a job to earn money, then might be more eased ar~~~~add oil together~~~

我份工就唔駛出trip, 近home even可以返home lunch, so雖然有時會心思思想睇下而家個市點, 最後都係give it up, 始終想get balance between family & work好難, 做生不如做熟, 懶得再重新適應過~~~~~~

大宅

Shirley_zxy
你就好拉, 份工甘自由, 我都好想, 我呢到, 唔可以遲到…..

Alice00
你份工真係好近wor! 可以home lunch! Wor!!!
我就係想比多d 時間屋企, 所以plan 左出年轉新工! 希望到時果市會好.
你講得岩, 我都係為左$$ 要返工, 有時比老細罵(無理既), 我都只係當佢唱歌, 因為我會同自己講, 份糧包埋比佢發洩, 唔太過份就算. 有時我都會面黑黑對住佢, 佢就唔敢太過份!

大宅

會計既工雖然好多, 但亦都好多人爭, 去年底我公司請個AA, 收到幾百封信, 所以都唔知個市是否真係咁好

大宅

Pooh_tigger
幾百封係平常既, 不過, 就真係唔係封封都可以對號入座!

水晶宮

hi all~

同大家say 個hi先, 我都係做account ..有個10歲大個囡...不過吾駛fullset..但要兼埋admin d 野..如訂水,文具,影印機壞都關我事... ..無計la...暫時e到好在吾駛ot law...車程都吾遠...都plan 緊年中可能resign...睇下個市再決定

首頁
12345...36

尾頁

跳至