論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽咪有出糧比賓賓簽收單樣本呀??

各位媽咪

請幫忙 "依貓" 到 [email protected] 謝謝!!

男爵府

Re: 有冇媽咪有出糧比賓賓簽收單樣本呀??

Hi 精靈爸爸,

Please check pm!

洋房

cherriemama,

我都想要,麻煩pm俾我!!謝!!

男爵府

Hi diamondbaby,

男爵府

I want one too, thanks a lot. 請問你們會認為出支票/現金/自動過戶好呢?

複式洋房

請雇主分享防工人屈的心得

千萬不要出現金,出支票/自動過戶,才保障到雇主有証據出了糧!!!

一些定要工人簽工資收據,寫清楚所有放假的日期。簽名要完全同護照/合約一樣。提防簽名旁有您不明白的符號、數字、印/泰/菲/尼/斯etc.文!!!

一定要將工資收據、與工人有關的文件(合約、HKID & passport copy、家規、警告信...)收在辦公室/銀行保險箱!!!

我4月19日早上,上勞資審裁處,偷野而即時解雇的印印,搵工會撐腰,告我欠代通知金年假。困擾了幾個月,覺得孤立無援,亦不知事情會如何發展,agent卸膊,闊佬懶理,一時心軟,後患無窮。
[後記:好彩碰到好官,得各位BK媽指點,準備充足証據,工人當庭認偷野,可即時解雇,一毫子都屈唔到。但警方亦冇告佢,放走了偷野印印!即係話,重有機會再申請來港害人!]

我交了學費,希望大家都來分享下您的心得,等大家做足保護措施,防止出事(越怕麻煩,越麻煩!!!!!)
以免無辜被屈,自已又煩又慘之外,重要造成惡劣先例,等工人學識出古惑,咁就累死所有其他冇專門組織撐腰的雇主

1>我是每月出劃線支票,等工人入戶口,另簽收據(寫明放了那幾天假的日期)
不過偷野印印仍搵工會告我:即時解雇冇畀代通知金、年假(既然冇屈我出少糧,咁我估支票+收據,都夠有效証明)

我寫上工人放假日期的日曆,竟全部「不翼而飛」,好彩另外存放好收據

2>提醒各位:出糧、放假等所有有關雇傭事項証據、文件,千萬不要放家中,存放銀行保險箱或公司吧!
- 畀工人偷了,您就大件事!可能賠足咁多年度工資假期,以十萬元計的$$$$!

我的金飾財物單據,全部「不翼而飛」,冇法向警方証明財物屬於我!!!!
唔該大家將貴重物品影相,紀錄牌子型號(相,紀錄不要放在家)
貴重物品的定義,是從工人角度看(不是您認為貴重),二三百元飾物、幾十元香水,都有機會成為目標

我損失的包括:電藥煲(!)、金飾、燕窩、罐頭鮑魚、冬蟲草、鹿茸等藥材、茄士咩冷衫、唇膏、八達通,
在工人行李搜出贓物,包括香水、頸巾、新毛巾、新的雪櫃磁石貼、新的購物車、襪、膠梳等

3>有財物失蹤,不要怕麻煩/唔好意思,即去警署報案(唔使話明邊個偷,記得平日便要查清楚自已家屬邊個警區,最近的警署,未必是您的警區,不要像我做人球,好蝕底)。

您去報案,唔使畀工人知,咁就唔驚即時破壞勞資關系

警察通常會覺得濕碎,唔會上門調查,但您一定要佢逐樣打入電腦,畀返張有編號的報案紙您。收埋(不要放家中),真出事了,或可幫您証明早有此損失。
我04-12月中,幾萬元燕窩等「不翼而飛」,冇即刻報警,好後悔!

報警/ 落口供,不要怕差人唔高興,堅持寫齊所知失物,講明重在點算,有發現再補充。
差人所寫口供通常都簡單,會有錯,您有權修改、補充、更正,不要怕醜。
我做了傻豬,買了教訓,不要相信「下次口供再補充」

4>炒工人/工人離職/離開您家時,一定要搵外人全過程在場,預備做証人。但又不要太多人或「兇」工人,否則佢可反咬您脅逼、恐嚇她。
管理員都可以應急,但真要上勞資審裁處/法庭,管理員/管理公司又未必肯做証,所以都係搵講明肯做証的親友穩陣

千萬不要單獨1人或兩公婆炒工人

5> 最好全過程錄影/錄音/照相,保存一兩年(不要放家中)。杜絕工人離職後被人聳恿來屈您,或新工人「找到」,誤會您/有準備另出計劃屈您

最好事先準備好印文(如是印印)與英文對照的聲明,否則也要即場寫下所有事(如「工人確已取走所有屬於她的東西」,「工人同意所計算的各項目款額/工人認為她應得的項目及款額」才離家,以免反口,玩殘雇主。不要怕濕碎

有書面就有呈堂証據,口講無憑。

6>工人唔肯走/行李搜出贓物(無論平貴)/有乜情況,即快快召警上門,不要心軟,可免日後麻煩、唔開心。

您可以報警,後來到成件事完結,才決定不追究,到時差人會很開心(因唔使做)
我就衰心軟,見到贓物都唔即刻報警,才被工人有機會屈我。
有獨立公正的差人見到乜事,上庭時冇咁易屈得成,工人就不會輕舉妄動

7>任何情況,冷靜斯文,唔好畀佢屈您兇佢。
一定要同工人保持安全距離(佢打您,您還手咩?畀佢推撞就唔抵啦)

8>工人有乜「輕微損傷」(撞瘀/熨傷燒傷...),即刻帶佢睇西醫(保險會賠門診)。一是保障工人健康,不會感染發炎,二是防小傷惡化,屈您搞到佢工傷,三是工人冇機會屈您傷害她。

要確保有醫生護士在場時,認真問清楚工人點解受傷,然後讓工人有與醫生護士單獨相處的時間,免她賴因您在場,不敢當您面投訴。
要醫生/護士聽到:工人係同意您陪她檢查,因工人也有私隱權。(雇主擔心溝通唔清楚,陪埋見醫生都好正常)

我1月24晚發現工人手腕小小熨傷,25日午即帶她看西醫檢查治理。29日証實她偷野即炒。
現在工人搵工會告我,如非已看了醫生,一旦畀佢屈我虐待工人,就唔知點証明清白了。(我冇裝攝錄機的,您裝也不會在廚房、熨衫地方裝吧?)

9>我自04年12月懷疑工人出事,一直向勞工處勞資關系組求助。
不要期望幫到您解決問題,但可幫助証明自已非不肯出糧的無良雇主,而且agent也會可能會錯或陰您,問官方,比對一下事實和法例要求,會穩陣些
(服務未夠一年,即時解雇原來不用畀年假,是勞工處勞資關系組的小姐計糧時教我的,agent都唔識)

最重要是留下聯絡電話,書面求助,勞工處一些定要回覆您。到時一定要要求職員書面回覆您,開了File,便有檔案編號,有答您的人、電話、傳真號碼。
我一直有將進展(工人搬離agent, 不聽agent電話, 準備了工資支票及機票,都無法聯絡到工人....),傳真給回覆我的勞工處職員。

10>入境處也要即時通知,最重要是留下聯絡電話,書面求助,政府部門一些定要回覆您。
到時一定要要求職員書面回覆您,開了File,便有檔案編號,有答您的人、電話、傳真號碼。一直將進展傳真給回覆您的職員,便不會冇証明。
給勞工處或其他政府部門的文件、順手影印多份給入境處

男爵府

Hi tweetybird,

大宅

hi cherriemama,

我係第一次請工人, 咩都唔識,
麻煩你可以email一份給我嗎?
[email protected]

另外我聽人講要整一份工作要求及check list給賓賓,
請問你有冇一份給我作參考?

many many thanks

複式洋房

please also PM a copy to me.
thanks a lot.

男爵府

Dear all,

洋房

May I have one please?

大宅

收到啦, thanks so much^^
該用戶已被刪除

大宅

2021勳章

Dear cherriemama,

麻煩你可以pm 一份給我嗎?

Thanks
Gin-mom

別墅

Hi cherriemama,

Sorry! 我收吾到, 可否 email 到 [email protected], 謝謝!!
該用戶已被刪除

男爵府

Dear all,

複式洋房

Dear cherriemama,

麻煩你可以pm 一份給我嗎?

Thanks
pinkpink888

大宅

CherrieMama,

I want a copy of receipt.
Do you have any Job List / House Rule?
Can you PM these to me?

Many Thabks.

大宅

2021勳章

Dear cherriemama

Thank you.

Gin-mom

首頁

尾頁

跳至