樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買3, 600-700, 預算300萬以下, 唔想太舊, 唔要華x既樓, 唔要居屋/村屋, 有什麼選擇, 心水有沙田第一城, 濱景花園, 翠湖花園, 蔚景園, 帝堡城(超出預算, 除非大趺市), 大圍有愉景花園, 翠景, 那個屋苑好d ? 住過呢d屋苑既媽咪請俾下意見! 唔該!

大宅

畀面勳章

Fo Tan

Jubilee Garden

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 cadamom 於 10-6-1 20:12 發表
Jubilee Garden

銀禧好舊下, 最大問題係水黃,加上個管理公司同業主法團好似唔多岩.

侯爵府

原帖由 fungpolly123 於 10-6-1 17:56 發表
想買3房, 600-700呎, 預算300萬以下, 唔想太舊, 唔要華x既樓, 唔要居屋/村屋, 有什麼選擇, 心水有沙田第一城, 濱景花園, 翠湖花園, 蔚景園, 帝堡城(超出預算, 除非大趺市), 大圍有愉景花園, 翠景, 那個屋苑好d ? 住 ...

沙田第一城 (562) 300萬都ok,不過個廳好細, (570, 594, 601, 622) budget就爭少少, 或者底層d, 地方就實用d. <---應該係首選

濱景花園 (6xx) 300萬都應該免強搵到, 地方大d, 同靜d. 買野就唔多方便.

翠湖花園,愉景花園 - budget 唔夠
蔚景園 - 好似只有兩房
翠景 - 都未必夠budget

男爵府

好媽媽勳章

我可以比小小意見, 因為之前打算搬沙田區, 所以睇左好多樓...
沙田第一城, 比較細, budget 唔夠, 一係底層
濱景花園, 翠湖花園, 無睇過
蔚景園, 得2房
帝堡城(超出預算, 除非大趺市),
大圍有愉景花園, budget 唔夠
翠景, 2房都要260
仲有恆fung3房而家要330以上
火炭銀禧面積大, 但都幾舊, 好似黎緊有大維修, 仲傾緊, 每戶都要再夾錢, 好似要幾萬至10萬

個陣我地都想買3房...最後買唔成...太貴
之後再入左去馬鞍山睇, 都要over 250
但環境同新淨程度好好, 係交通遠左小小

大宅

唔該哂意見!

其實我比較喜歡新鴻基既樓, 所以濱景花園好似幾好, 實用率幾高, 無第一城咁舊, 562呎單位差唔多成27-28年樓, 而濱景就22年, 已做大維修, 不過地點隔涉佐一d,亦無商場街市, 買東西要去第一城, 如出九龍, 可以步行去石門站嗎, 唔知10分鐘得唔得呢 ?

我都有諗馬安山, 不過阿女係沙田讀緊書, 馬安山好似遠佐dd, 但可以介紹下嗎 ?

原帖由 jandk 於 10-6-2 01:00 發表
我可以比小小意見, 因為之前打算搬沙田區, 所以睇左好多樓...
沙田第一城, 比較細, budget 唔夠, 一係底層
濱景花園, 翠湖花園, 無睇過
蔚景園, 得2房
帝堡城(超出預算, 除非大趺市),
大圍有愉景花園, budget 唔夠
...

洋房

濱景/翠湖/碧濤- 好唔方便之餘, 沿途仲唔冇瓦遮頭...唔掂.....一句, 沙田買唔落手..係我睇左成年嘅結論

原帖由 fungpolly123 於 10-6-3 21:25 發表
唔該哂意見!

其實我比較喜歡新鴻基既樓, 所以濱景花園好似幾好, 實用率幾高, 無第一城咁舊, 562呎單位差唔多成27-28年樓, 而濱景就22年, 已做大維修, 不過地點隔涉佐一d,亦無商場街市, 買東西要去第一城, 如出九龍 ...

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 km1357 於 10-6-1 20:59 發表

銀禧好舊下, 最大問題係水黃,加上個管理公司同業主法團好似唔多岩.

如果銀禧係大維修, 都唔錯呀, 又近火車站, 隔離左右兩個屋苑都係豪宅, 靜中帶旺, 除了望工廠個邊, 其他景觀都唔錯.

大宅

我有朋友住銀禧,佢係租的,話好嘈,晚晚d「火車」入返廠,都聽到隆隆聲嫁。
原帖由 Mimi_Ma 於 10-6-7 09:42 AM 發表

如果銀禧係大維修, 都唔錯呀, 又近火車站, 隔離左右兩個屋苑都係豪宅, 靜中帶旺, 除了望工廠個邊, 其他景觀都唔錯.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

侯爵府

馬鞍山中心 701/727呎三房, 同新港城3期6XX呎3房都仲有機會搵到.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 cw36 於 10-6-7 11:25 發表
我有朋友住銀禧,佢係租的,話好嘈,晚晚d「火車」入返廠,都聽到隆隆聲嫁。

窗門老化隔音就會差.

大宅

原帖由 joeywongmy 於 10-6-7 19:50 發表
我住緊大圍文禮閣
好好住
不過價錢就outbudget

可唔可以介紹下文禮閣有咩好 & 唔好, thx!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

伯爵府

極同意!我都看了很久, 我的耍求是3房, 樓齡較新, 400萬樓下, 3房要400萬樓下唔多選擇, 重要殘舊, 濱景780尺的都要400萬, 但已經好舊, 真係唔覺已經番新左, 富豪,碧濤重舊d, 帝堡城又貴, 恆豐800尺向墳, 1000尺又買唔起, 結果最後都係放棄沙田, 搬去深井

原帖由 A8888 於 10-6-7 04:06 發表
濱景/翠湖/碧濤- 好唔方便之餘, 沿途仲唔冇瓦遮頭...唔掂.....一句, 沙田買唔落手..係我睇左成年嘅結論

大宅

原帖由 joeywongmy 於 10-6-8 22:13 發表
好﹕
交通方便-5min到大圍火車站/10mins到沙田火車站
靜中帶旺﹕附近只有學校,但係距離市中心只係10mins路程
管理好-有禮、盡責、有效率、成日有特別活動
實用面積高-8成(我住750呎仲大過御龍山900呎)
升值潛能高-黎緊大 ...

好詳細呀

大宅

考慮下馬鞍山(近馬鞍山mtr), 係遠d, 不過佩套好齊, 商場, 戲院, 大公園, 圖書館, 泳池全部5min 行路一定到. 重有個小沙灘, d水清過馬灣同黃金海岸.

首頁

尾頁

跳至