家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

del

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

都話係呃人架啦!!

如果想知月供基金/儲蓄 同有牌保藥黨無分別,請 PM 我或留 E-mail 給我,看過我把這幾年收集的資料,就知道同呃係無分別!!!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

講開我果份都供左有十幾年,有儲蓄成份,所以好想CUT 左佢, 拎返D cash 都好, 不過, 我個agent 話有4厘, 依家一個月都係三佰幾元, 叫我供落去 ... 我心大心細 !

阿媽

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都有一份的15年前aia買的三星保。但我份已confirmed今年供完(唔駛供, 意思係自動滾存交保費。)

其實我朋友(當年一齊買, 同齡, 大家份單差不多一模一樣)幾年前已唔駛供。AGENT話我衰在曾貪3年派一次紅利(我份固定派$1,500 US), 後生時收過一次來花, 而不留在户口滚存所以就要供多幾年!

你份單時否也有3年派一次紅利?你拿過出來洗?
可能咁先要供咁耐!

呢份單我吾會考慮CUT, 一來叫做吾洗供。
2來當年自己CLEAN CASE 買, 而家周身病歷, 買吾返啦!
原帖由 annie_luk 於 10-11-25 23:10 發表
15年前於aia買了份三星保, 根據當年利率應該供約16年就可以唔駛供, 但我近期打上hotline問,話要再供多約16年, 其實我想而家買份供10年可以保終身, 因為我唔想個年期太長, 而且價錢同而家差唔多,咁我份三星保cut唔cut ...

大宅

BK Milk勳章

我就沒拎過出來, 幾年前都已可以用紅利供,但我唔考慮囉, 因之後可以拎o既係會少左的.
而我之所以諗cut 左佢, 係因為我除aia 外,亦有其他公司的保險做back up .
阿媽

侯爵府

環保接龍勳章

原帖由 annie_luk 於 10-11-25 23:10 發表
15年前於aia買了份三星保, 根據當年利率應該供約16年就可以唔駛供, 但我近期打上hotline問,話要再供多約16年, 其實我想而家買份供10年可以保終身, 因為我唔想個年期太長, 而且價錢同而家差唔多,咁我份三星保cut唔cut ...

身体狀況良好嗎? 唔係嘅話唔好cut喇!

民房

我叫Bruce,我想比d資料你睇下, 你可以當一個參考, 如果係fit到你的要求我再比多d資料你.但是有野你要知道凡是紅利係冇保證的,但係cash value只可以當借,仲係要比好貴的利息 (一般都係5~8%). 你想想是你自己的 $$$$為什麼保險公司要用借方式來比你提取呢你?

首頁

尾頁

跳至