自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你哋会建議生一個定生兩個呢?

我想問吓Baby Kingdom 的各位有仔女的媽咪, 你哋會建議生一個定生兩個呢? 我現時有一名3歲小兒, 正考慮是否生多一個, 經濟方面容許我生多一個, 但現時恨多小孩子都是精英制, 很多資源力谷一個, 而且於教導方面, 不知是否可以兼顧兩個孩子, 但很多人說, 若有兩個小孩子一起成長, 對於他們的成長及性格發展有很大嘅正面幫助, 你哋又點睇呢?

可否俾啲意見我呢?

複式洋房

Re: 你哋会建議生一個定生兩個呢?

如果經濟方面許可梗係生多個啦。

大宅

我想生2~3個

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

經濟方面容許, 我建議生多一個呀! 因為, 我細過時有哥哥陪我玩, 有時同亞哥談及童年既開心事, 大家都會笑起來呀!

仲有, BB既性格發展會好 D, 沒有那麼自我.

而家我仔仔只得4個月大, 我同我老公都計劃於仔仔3歲左右, 會生多一個呀!! (不過, 當然要睇下 D 經濟先啦!)

伯爵府

我有2個小朋友,2個相差3歲,2個小朋友會學懂分享
細個時有伴一起玩,大個後有商有量...這是2個小朋友
的好處..

伯爵府

我覺得生兩個會好d. 我認為好多野bb可以share用, 精英與否見仁見智

大宅

如果經濟許可,我會生兩個,因為有兄弟姊妹會好開心!!!

侯爵府

2019勳章

Re: 你

經濟方面可以就梗係生多個啦,小朋友有個伴
會開心d架

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

我都係覺得經濟許可的話, 生2個好d........

其實生3個都好架.....不過我屋企好細, 經濟許可都生唔到3個啦~~~
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

好媽媽勳章

我仔仔係3歲半,但生多一個的幾會不大了. 因為我老公工作很忙 , 陪仔仔的時間不多, 若生多一個時間很難分配, 我自己又辛苦 . 其實兩個小朋友相處當然有它的好處, 但若父母沒有時間教導 , 都是不好的. 所以我同老公決定專心教導1個小朋友 , 比佢最好的是時間而不是物質. 而我覺得1個小朋友不一定悶, 自私同埋性格內向 , 好在乎父母怎樣教導 . 1個小朋友成長有困難只是一般人的睇法 . :-P

公爵府

生2個好, 小朋友有個伴

大宅

我個女都係3歲, 我依架陀住bb, 年尾出生, 我個人覺得2個一定比一個好.. 係性格方面與及學習與人相處...

至於湊2個, 我相信一定辛苦過一個, 不過我經常同自己講, 湊2個會辛苦, 不過如佢地2個, 感情好, 咩都一起傾, 一起玩, 都值得既....

雖然細b 未出生, 我都好明白, 我將要face 既問題, 唔只係經濟, 而係如何教育佢地, 時間仍然只有咁多, 但就要分身去教導2個, 當然係比教一個既精英制係困難咗, but 我有信心, 我地以前父母都做到, 我地都可以既.. 有時多一個, 可能我地會比小d 壓力個小朋友, 因為一個.. 自己真係好易比好多奇望同壓力既...lee 點係唔可以否定既....

大宅

教兩個係咪真係好辛苦呢?

伯爵府

辛苦與否,睇你點做法,
我見有媽咪第二個bb出世時,佢會做好多功夫令到
大果個不會呷醋...
例如不會經常只顧住小b,而忽略了大b,
如要抱細b,會先問大b,可否抱小bb呢....
如要把大b的玩具給細b玩,亦會先問准大b,這
樣大b便不會覺得細b的出現為大b帶來什麼不快...
細b仍未懂性,樣樣問准大b也無妨....

伯爵府

畀面勳章

agree.........that's why i got 2 sons

sabina_bb 寫道:
我覺得生兩個會好d. 我認為好多野bb可以share用, 精英與否見仁見智

男爵府

如果係全職媽媽就梗係生2個好,但要返工的話,我覺得時間好難分配,放工後都已經冇乜時間陪囝囡,仲要生多個,咪將僅餘o既時間再攤分,根本唔夠時間關心了解佢o地,與其生多個靠工人湊大,不如自己專心教好1個!

大宅

梗係2個啦~第日我哋倆老有D咩事都唔洗自己一個人
攪晒起碼有二個人有商有量呀~~
不過我都係打算阿囡K3/P1先再生多個唔會太快生驚應付唔嚟啊!

伯爵府

好媽媽勳章

2個好了

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

經濟方面容許o既話我都會生多一個,多個伴無咁孤獨咁成長!!!

首頁

尾頁

跳至