跳至

首頁

尾頁

民房

西貢區有冇BAND1中學???

西貢區有冇BAND1中學???

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

Re: 西貢區有冇BAND1中學???

優才中學係band 1, 佢會用另類方法去考小朋友IQ,都唔易入

複式洋房

地址在那裏 Thanks

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

係健明村.

民房

宣基 & 保良局甲子年, 是不是BAND1??
Where can I find website for band one secondary school of saikung area??
Thanks!!!! :-| :-|

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

我知道宣基唔係band 1, 另一間保良局, 我聽d人話就幾好, 係唔係band 1 就唔知la, 最好就問多d人, 睇0下其他d家長意見. 至於website方面, 只可check學校, check唔到係唔係band 1.

民房

SUPER媽 寫道:
我知道宣基唔係band 1, 另一間保良局, 我聽d人話就幾好, 係唔係band 1 就唔知la, 最好就問多d人, 睇0下其他d家長意見. 至於website方面, 只可check學校, check唔到係唔係band 1.

請問你說的 "另一間保良局" 是說 保良局甲子年 ?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

I think it should be 保良局羅氏基金中學!

AprilPie 寫道:
請問你說的 "另一間保良局" 是說 保良局甲子年 ?

大宅

"保良局羅氏基金中學"是新校,咁快就知係band 1?

民房

絕對唔出奇! 此校的校長很進取, 以前由佢所辦的陸慶濤小學辦得很出色, 而且獲得很多獎項亦是區內出名小學之一.

在200x年(忘記了正確年份) 保良局陸慶濤小學會直升保良局羅氏基金中學正式成為一條龍. 因此, 保良局羅氏基金中學只會辦得越來越好.

保良局羅氏基金中學是一間直資英中, 除了中文, 中史 和普通話三科是用普通話教學外, 其它科是用英語教學的.

為了推動學生主動運用英語和增強學生的自信心, 學校要求全校用英語溝通, 就算學生去校務處詢問時, 也要用英語與校務處職員溝通呢......

聽聞很多家長/學生對此校的口碑都十分好!

聽說保良局羅氏基金中學是近年保良局的重大投資之一.

popo1026 寫道:
"保良局羅氏基金中學"是新校,咁快就知係band 1?

別墅

How about Good Hope?
[size=x-small]Rachelmummy

民房

Good Hope is c/o Wong Tai Sing, not Sai Kung
Rachelmummy 寫道:
How about Good Hope?

大宅

AprilPie,
多謝你的資料。
其實這間學校是我心儀的學校。小囡現在就讀易澤峯幼稚園,希望到時小囡有幸入到就好啦。

民房

你囡囡而家先讀緊幼稚園, 咁快留意中學?

大宅

AprilPie,
因為"保良局羅氏基金中學"與"陸慶濤"是一結龍學校,所以先至會咁快留意定。

伯爵府

popo1026,

我聽聞保良局羅氏基金中學而家收成HKD2,000幾學費~

民房

錯! 正確是 "一年學費係HK$1,2000 "

elaineho73 寫道:
popo1026,

我聽聞保良局羅氏基金中學而家收成HKD2,000幾學費~

洋房

西貢區so far 都係迦密主恩天主教中學喇.
公立中唯一一間英中.

保良局羅氏基金中學我覺得有待觀察.
雖然我自己細果陣都讀陸慶濤小學,但一路以黎到我大學畢業,轉直資之前,都只係講緊7成幾學生入到band one 中學.如果話佢係band one 小學,我諗難d,咁理所當然羅氏基金中學亦需要時間去發展.
不過的確係一間有心做得更好既學校.

如果要o弟會考分數,而家最好仍然係迦密

民房

我覺得你說 => ""雖然我自己細果陣都讀陸慶濤小學,但一路以黎到我大學畢業,轉直資之前,都只係講緊7成幾學生入到band one 中學.如果話佢係band one 小學,我諗難d"" <== 是不太公平的, 因為一向將軍澳中學的banding都唔太理想, 何況你講緊以前..... 7 成入到band1 已經唔差!

anyway, 而家"羅氏"只有兩級, 如果要看會考成績, 那麼要待數年後才有結果了...正如 以前"景嶺"都只是一間band5學校, 現在亦是區內熱門學校之一....

伯爵府

AprilPie,

你係"羅氏"入面教ga?
你又禁清楚ge??

首頁

尾頁

跳至