家庭理財

跳至

首頁
23456...23

尾頁

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

侯爵府

多謝分享!

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Thanks for your sharing.

洋房

小時灌輸好.. 大過就會好

大宅

回覆 大力大力 的帖子

我仔仔七歲左右時知道爺爺有樓收租,即時問
:"第日層樓爺爺可唔可以平的價錢賣比佢:"
我問點解,佢話:"每個人都應該有樓,我驚自己第日唔夠錢賣!"

仔仔以前小四開始每月我給他四十元,直到有一次佢爸爸公司比人走咗大約萬幾蚊數,等緊追,我同個仔講這件事,話比佢知每月要比少四元給他.他說好.
過了大約一年左右佢問番我,爸爸比人走數追番末?
我話追番,佢話要比番每月四十元零用錢佢.

我仔仔讀中一時,零用錢給他每月二百元,我仲以為好少,原來你比得仲少.

我亦都有同仔仔講你唔見嘢要自己比錢賣番?
佢曾經唔見過一個手提電話,同一袋運動衫和鞋.
咁佢自己賣番所有嘢.
自此之後,佢的貴重嘢就好小心,但遮就經常唔見!

子爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 11-5-11 22:21
簡單 D ,你年靑時 (當 15 年前) 買少幾萬蚊名牌手袋,把錢買入 #388 ,現在可值數十萬!!

...

呢個例子又好簡單易明哦...

時下人人都有部iphone4, 我想要但都無買到, 睇下10月出咗iphone5, 如ipone4價格回落我咩可以捻下買部iphone4, 咁樣又叫延遲消費呢

大宅

Thanks for your sharing...好有用

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

maomaochan 發表於 11-5-16 08:46
回覆 大力大力 的帖子

我仔仔七歲左右時知道爺爺有樓收租,即時問

努力!最重要佢學識儲蓄及節制!!

但遮就經常唔見! <-- 就罰雙倍,應有改善!!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

grace_xian 發表於 11-5-16 09:31
呢個例子又好簡單易明哦...

時下人人都有部iphone4, 我想要但都無買到, 睇下10月出咗iphone5, 如ipone4 ...

我班年青員工,個個i用 iphone 4 , 我電話就值 800 !

Joyfuljoyce  我部600蚊咋,用咗幾年;不過俾家人笑部電話薯~~ 宜家掙扎緊好唔好換。  發表於 11-6-3 18:41
grace_xian  我好過你, 但我部已經用了三年了...  發表於 11-5-16 22:19

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

好媽媽勳章

大力大力 發表於 11-5-16 21:22
我班年青員工,個個i用 iphone 4 , 我電話就值 800 !

仲有月費呢?

我用緊$68/月PLAN.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

YanYan0116 發表於 11-5-17 17:08
仲有月費呢?

我用緊$68/月PLAN.

和記上年尾成日 Sell 我出 iphone 4 ,數月前出左 298/月 x 24 Plan ,送左個 iphone 4 比我,在農曆年前賣左,先達收 7,200 等於 24 個月免費!!!

買基金真係好傷

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 大力大力 的帖子

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 大力大力 的帖子

大宅

我都好期待你出既文章. 可以學吓點教個仔理財, 唔好做個使腳唔抹腳既人.

侯爵府

大力,

你點樣教個仔8達通呢樣野?

子爵府

大力大力 發表於 11-5-17 21:27
和記上年尾成日 Sell 我出 iphone 4 ,數月前出左 298/月 x 24 Plan ,送左個 iphone 4 比我,在農曆年前 ...

唔好意思,我唔係好明....賣咗iphone $7200, 但出機總數係$7152 (298/月 x 24 Plan), 咁你最後都要比和記, 點解會係等於 24 個月免費?

ming1020  電話賣左, 但可以繼續用埋24個月contract  發表於 11-5-18 16:51
ming1020  賣咗$7200可以找哂24個月, 其實大力冇攞過$$出黎就可以用呢24個月既service, 明唔明?  發表於 11-5-18 16:48

子爵府

回覆 CPLau129 的帖子

哦! 明白晒!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

any more?

男爵府

嘩,大力,你真是好鬼死孤寒呀。

男爵府

嘩,大力,你真是好鬼死孤寒呀。

首頁
23456...23

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊