自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

今日同仔仔去某個商場,
有個bb家私展,好多小朋友係度玩緊,
甘有幾度都有個好似"欄"欄住,(但係小朋友沖到入去果d欄..1條蠅甘.)
入面有好多好吸引我仔仔的馬仔,車仔,
甘我個仔沖左入去叫我幫佢影張相,(都有人影緊),
我諗住拿拿林影1張走,
之後我聽到後面有2個小朋友(佢地玩緊第2樣).....
小朋友: 我又要入去玩~
果個媽媽:果度唔入得~
小朋友們: 有人入wo
果個媽媽:好大聲好囂甘: 果d人 no good!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
小朋友們指住我望緊我: 係丫,佢地no good~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

好一句!no good!!!!!!!!!!!!!!!d英文真係好~
2個小朋友中大果個都得3,4歲,個媽媽甘大聲教個仔甘話人,
就算唔係我,係我見到人甘,我都會so sad 囉!有冇理人感受丫~~~

子爵府

有可能果位媽咪係專登咁大聲教仔,驚你聽唔到呱

男爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆:又到我呻下

咁果位媽咪應該點同兩位小明友講呢?

禁止訪問

用戶要求終止服務

...其實大家覺得果度欄住係未唔比人入呢?

複式洋房

若果果到真係唔比人入
果個阿媽咁講, 又無錯喎

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

好媽媽勳章

cary714 發表於 11-7-15 20:47

通常我會細細聲教我個仔囉,
如果人地有錯而我地見到,雖然人地唔岩,但係我唔會講到人地都聽到,
我會覺得人地會"鑑"介!

我唔知我諗法岩唔岩~
但係我諗呢排我都會行得正企得正,我真係好唔開心,我未試過甘做,
但係當時我又覺得果個情況又唔係唔入得,只係唔想令d車仔出左果個範圍姐....

同埋果個媽咪個樣好囂張,果刻我感覺好似比人蝦緊甘..我犯左法咩.

子爵府

好媽媽勳章

MING(cat) 發表於 11-7-15 20:50
甘果度係米吾入得去影?

冇話唔比人入,
但係有車仔..馬仔果d地方都有欄,唔知係咪驚會出左果個範圍~
但係有其他人影,個哥哥又冇事,冇過去話佢地,,我見到冇問題我我先去影架咋,我平時都好守紀律架!

子爵府

好媽媽勳章

leewahe 發表於 11-7-15 20:55
若果果到真係唔比人入
果個阿媽咁講, 又無錯喎

我都知佢冇錯,
但係我對佢的表達方式有意見..
可能係我自己的問題~...... 不過身處當時真係唔開心

水晶宮

no good??

mami's english is no good!

用戶要求終止服務

回覆 babybaby0802 的帖子

.....我諗咁....我相信唔少人都有"忘左型"嘅經驗....,下次唔好做d 違規野,就唔會尷尬吧 !

子爵府

好媽媽勳章

多謝大家,,我感覺好左好多,,,諗左成晚.,,,,
下次真係唔好做d 違規野~~~~

子爵府

cary714 發表於 11-7-15 20:47
我有類似經驗:
我:人地爛著就係因為唔想比人入去。
小朋友:點解有人入去?
我:人地入係人地嘅事,我無權阻止,你係我個仔,我有責任話比你知乜嘢應該做乜嘢唔應該做。
小朋友:點解果個媽咪唔教佢?
我:可能果個媽咪睇唔到呱,仲有,咁大聲評論人地好無禮貌,下次細聲d。

用戶要求終止服務

算啦, 我諗人人或多或少都總會有此些經驗....我記得有一堂証道..羅乃萱分享講過 : 曾經因為為她女兒打氣(兵賓波比賽)..激烈地嗌..比個球証當場叫佢冷靜d呀!...

唔好太唔開心喇!

首頁

尾頁

跳至