自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

c6本來都算係一個好好既老公同爸爸.....
但係佢既EQ時時都創新低,因超緊張阿女既成績,
所以阿女都係由佢調教既多,(佢厭我教得慢同有lat 漏,比我老闆更嚴格),
但佢容易發脾氣喎,每次受咗阿女既刺激(e.g教教吓阿女雲遊四海咁...)
佢把口就停唔到咁咾.....咾....咾.....咾......咾
我叫佢冷靜d,再咾就冇時間做功課啦咁,佢就會燒埋我好話我唔幫手教咁下x一萬字
我知佢脾性知道話返佢佢會仲"chisin"
但呢次我真係忍唔住駁返佢,所以佢講咗史無前例惡毒兼hurt到無論既說話咾我,
連我過咗身既媽咪都俾佢搬埋出嚟,話佢好彩c得早唔使對住我....

我冇唸過阿女一上小學個c6就好似上身咁變咗另一個人,
阿女其實都好叻,不過係手腳慢,叫佢温書佢都好少say no,
c6時時都攞佢同其他人比,又話邊個邊個點叻點叻你呢???
"c chun"我唔要d咁"chun"既女呀!!!
我真係唔相信佢可以咁話阿女,對街外人我都咾唔出口啦!!!

我有係佢平靜既時候同佢講過呢個問題,佢知自己係唔好,
而且,每次出事後我都有做跟進,情況係比以前改善咗好多,
睇得出佢為個女好努力去改善,但估唔到今次....
唔知係咪之前壓抑得太緊要,d說話真係唔係人講

發生咗咩事呀????阿女功課做得慢啫,點解會變成而家既局面
c6係咪有病呀???佢hurt我嗰d說話應唔應該take it serious....

alphabetagamma  eq低就唔好俾佢教女啦. 個女學左佢咁好大鑊.  發表於 11-11-25 18:57

男爵府

選擇適當的時機,多與他溝通.多找女兒的優點與他分享!n你c6幫女兒看功課前你先給他打底(說啊女的優點)然後跟他一起看啊女的功課!看看會不會有改變!

男爵府

你同佢講,佢咁做只會弄巧成拙!!!明明係叻...比你鬧到佢都冇心機再進步,咪只會愈來愈蠢?!我成日都講,壓力大又好..乜都好!大人有壓力話之你老公撞牆界手食煙飲酒發洩...總之唔好將大人0既壓力轉嫁落小朋友度~~佢地係無辜囉!!

我個仔有時都好蠢!!但我會多D讚賞!!有少少嚴肅...一剛一柔佢至受~
生個囡出來特訓...咁你叫佢養隻狗啦不如!一定聽話...隨時仲識跳火圈添!!夠晒叻喇掛?!
曾經有一個可以讓我好好咁訓0既晚上,但係我冇珍惜到!到左起身勁眼訓0既時候先至後悔莫及,塵世間最痛苦莫過於此。 如果個天可以俾機會我番轉頭既話, 我會同周公講我愛佢,如果係都要0係玩bk0既時間上加一個期限,我希望係48小時。

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

錄起佢鬧阿囡D說話, 等佢平靜咗比番佢聽
依家先小一幾時鬧到大呀!?
你都識講你囡囡加, 又聽話. 明明咁乖比佢鬧到反叛就唔好啦.
老實講,比著我我會先顧個囡o既感受多過個c6囉
唔係話唔鬧得, 都要鬧得啱, 令個囡服同明白先得嘛.
要教你c6唔可以用自己咁要求高套黎對個囡架...

仲有係你c6唔抵得係都要自己教, 有咩理由教到忟就鬧埋你!?
我覺得佢冇理由囉

toamtl  錄起佢鬧阿囡D說話, 等佢平靜咗比番佢聽   發表於 11-11-25 18:14

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:OHIMESAMA 的帖子

每個人發脾氣時講嘅野一定唔理智,只會把事情越攪越woo .亦會講d傷害大家說話 。待你c6平心靜氣時,再同佢坐低好好地頃下。

你同佢講有冇睇倒早排小學生因過大壓力而自殺新聞?小朋友仲細,讀書有排讀,係咪應該迫得甘緊?而家小朋友甘聽話甘乖,如果令孩子壓力太大或失去學習興趣,到時仲難返轉頭,而且你c6自己脾氣都甘大,孩子看在眼裏會點?你問c6如果時常攞你同人比較,你感受又會如何?

唔好只係張自己要求強加在孩子身上,每個孩子都係獨特嘅,多d與孩子溝通,讚賞同鼓勵,唔好同人比較打擊孩子自信,只要孩子已盡力,父母應該睇量,亦唔好只以權威迫令孩子,呢d才是父母應有態度,孩子才會得益。

唔好介意我甘直接,孩子其實好雖要父母鼓勵/關懷,保持良好親子關係先係最重要。
~~ 加油 ~~

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

佢依家咁快開始就同其他人比較!!!有D小朋友未得就係未得,你鬧都無用,依家教小朋友嘅方法唔同咗,唔可以下下鬧,我個女都係今年小一,有時見佢唔夠精神都寧願佢唞吓先做功課,你越鬧,佢越憎你,你估佢哋唔識諗嘅咩,可能其實佢響個心度鬧返你添呀!!!有時要讚,但係如果佢真係做咗D好錯好錯嘅,就狠狠哋鬧鑊甘,唔好比佢哋當你嘅鬧係唱歌,遲D唔WORK㗎喇!!!

一齊加油啦!!!如果有時間睇吓D教小朋友嘅書,睇吓邊種方法啱你小朋友啦,唔好徙咗每一個小朋友嘅潛能呀!!!

男爵府

經常處理唔到自己情緒,就要小心.影嚮到小朋友更要正視.要佢揾方法去改,如果佢做唔到.可能要揾專業人仕幫手.時常駡小朋友只會令佢更無自信.同佢一齋快啲揾出解决辦法.

子爵府

回覆 麥麥豬 的帖子

每次都有同佢傾架,之前係差不多日日都發而家叫收斂咗啦....

子爵府

回覆 嘈嘈閉 的帖子

係呀!我女而家對自己係好冇信心,如果佢有你咁識控制情緒,我就唔使俾佢咾都狗血淋頭,我時時同個女話我唔知可以頂到你爸爸幾耐...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

錄低佢講既野,剪報俾佢睇。。。。or叫佢上黎BK都得。

OHIMESAMA  以上都做哂.....  發表於 11-11-25 20:16
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

回覆 carrina 的帖子

我都有唸過,仲付諸實行咗,我唔止錄底仲影埋VIDEO,之後想俾佢睇返,佢唔睇仲係到話阿女大個就知我係為佢好咁話...

水晶宮

OHIMESAMA 發表於 11-11-25 20:16
回覆 carrina 的帖子

我都有唸過,仲付諸實行咗,我唔止錄底仲影埋VIDEO,之後想俾佢睇返,佢唔睇仲係到話阿女 ...

如果都做晒,請佢同專業社工連絡;佢咁樣,真糸遲早迫c個女,趕走老婆,自己失控!

OHIMESAMA  佢係咪要心理治療呀?  發表於 11-11-25 20:25
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我明白...雖然係意氣說話,但都唔使講到咁盡卦 佢事後係知自己唔啱有道歉既,而我都訓練到自己聴完D咁難聴既說話都盡快忘記,原諒人等於放過自己(係BK學既)但係我要原諒佢幾多次佢先可以改變呢?我忍到阿女呢?佢會覺得爸爸唔鍚佢

水晶宮

樓主又唔使話心理治療咁嚴重,佢糸唔糸錫個女,你知。但糸肯定佢EQ唔夠高,唔識表達對阿女緊張既原因;佢又無技巧,又無耐性,去學下點教小朋友做功課,都糸好既,兒童心理糸一科專科!

OHIMESAMA  你講得啱,佢真係唔識表逹...阿女唔知佢想點  發表於 11-11-25 20:35
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

回覆 carmen111 的帖子

我講過無數次唔好同任何人比,阿女有進步就得,如果未如理想迫都迫唔到,有時教教吓佢會PET底個女話教唔到啦!!!留底個女自己去訓都試過,(都好過佢咾,佢去訓都係好事)跟住我仲要安撫阿女先可以幫佢温書,點解佢會把口咁唔受控制

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 OHIMESAMA 的帖子

加油呀 , 兩夫婦在乎溝通 , 忍讓 , 冇人係完美嘅 , 笑番啦 ! 不過一定要同c6 講清楚 , 下次佢發脾氣請離開現場 , 叫佢去飲杯水 , 洗個面 , 盡量小吵鬧 ,唔好講說話傷倒人, 你同佢講有d人離婚都係講左d野收唔番咋 ,學下收下d脾氣啦 ! 同人相處本來就係一門學問 , 我同我 c6 結婚 16 年, 我地都無吵鬧架 !
至於教小朋友 , 慢慢黎啦 , 你錫佢佢知架 ..

男爵府

小一人仔你想佢點啫.教完佢唔可能立刻有收成架.今次教左唔識或做得慢咪下次再教過囉,讀書讀二十幾年架駛乜急啫,我囉嚟衰我教識我個女乜野叫做慢功出細貨.次次我同佢講快啲啦女,佢就會同我講慢功出細貨丫嗎daddy. Sorry多口講句如果有情緒病,係唔會自己好返,係要有適當冶療的.

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

個老豆點可以鬧自己個女 'c 蠢' 架?
同埋人比人比 c 人
點解個女 P1 就要承受埋呢種壓力
今日比你考全班第一又點?
未必會係全級第一
一山還有一山高

樓主
你不如接手教返個女
真係唔好 P1 就冇晒自信心!

子爵府

回覆 回覆:洋蔥頭媽咪的帖子

好羡慕你呀!如果能夠有1日係聽唔到C6咾人既話我都好感恩啦!為咗阿女我會加油架啦!

子爵府

回覆 回覆:twinsdady的帖子

C6係冷靜既時候就係唔使同阿女温書做功課既時候,嗰陣時既係好爸爸同好老公,佢份人唔急得—急就痴咗線咁,所以佢絕對唔會教個女慢工出細貨佢唔係想谷個女考第—,佢只係唔知自己要求高,教小朋友唔係想像中咁易少D耐性都c。教—次下次唔記得就開始想發作,講解兩三次阿女都唔明佢就又想發作,我個女應該係俾佢嚇到個腦—遍空白

首頁

尾頁

跳至