網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1. 笨方法 [簡單]

網站 繁字轉簡字 http://cdict.freetcp.com/convert/b2gtext.html

2. 軟件方法 [得左,呢個係最方便]

打完繁字 , 按 ctrl+上箭嘴 就變簡字

http://briian.com/?p=3659

按 CTRL + 上箭嘴

===============================================

2樓介紹 GOOGLE TRANSLATE簡單方便

http://translate.google.com.hk/?hl=zh-TW&tab=wT

angel510  超赞thanks~  發表於 11-11-28 13:13
333s  great idea!  發表於 11-11-26 10:06

珍珠宮

好媽媽勳章

http://translate.google.com.hk/?hl=zh-TW&tab=wT

GOOGLE TRANSLATE簡單方便

uice1108  thx!  發表於 11-12-4 21:17
maymay88  thx~  發表於 11-11-28 17:05
ching070707  YES..  發表於 11-11-26 22:26
kelly715    發表於 11-11-26 02:04
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

象牙宮

怕被人搵笨, 地址寫大6, 甘 taobao 賣家問, 你是那里的?
haha

ching070707  大陸太大..啦,,,澳門有個地方都叫北角,,,  發表於 11-11-26 22:27
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

word都有Function可以轉簡體字~
打繁體字真係會容易俾人搵笨?

sqq321  真係會俾人搵苯?  發表於 11-11-28 17:40

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

子爵府

我就仲簡單,使乜用乜嘢程式咁麻煩吖,大家的電腦想必都有Word的吧?我就先打字在Word上,再用其功能 :工具~繁簡轉換,才將轉了簡體的文字貼上旺旺轉發結賣家,而送貨地址我就寄去廣州的集運公司,咁賣家就唔會知我人在香港唔方便退貨而比次貨我的了!

333s  good point easy wor..  發表於 11-11-27 12:03

公爵府

几个方法都OK喎

大宅

回覆 麥豬豬 的帖子

系word打左先,再轉簡体字,再胋去旺旺,會唔會好麻煩?不過值得一試,thx

男爵府

引用:回覆 麥豬豬 的帖子 系word打左先,再轉簡

原帖由 hungkiki 於 11-11-26 發表
回覆 麥豬豬 的帖子

系word打左先,再轉簡体字,再胋去旺旺,會唔會好麻煩?不過值得一試,thx
我用手机上旺旺 .

大宅

子爵府

hungkiki 發表於 11-11-26 12:08
回覆 麥豬豬 的帖子

都係多個step唶,我一向都係咁做,慣咗,唔覺麻煩!我淘寶咁耐都從未試過比人睇死你喺香港唔方便退/換貨而求其比D次貨你架,尤其是一些貨種若然需要運回內地係要打關稅的(話之你係退/換貨!),如數碼產品等,如果做多少少功夫就可以避免人哋當你係「LuLu」咁搵笨,就算做多少少我都覺得值囉!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

男爵府

好媽媽勳章

good ar~~THX

珍珠宮

回覆 麥豬豬 的帖子

我覺得D賣家都會估到我地唔係國內人,因為用語同文字既表達始終會有少少唔同~而且用集運一睇到個收件地址/收件人名後面寫住"轉XXXX(自己個旺旺名)",佢地都會估到你係香港人~
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

子爵府

ipodbaby_123 發表於 11-11-27 00:49
回覆 麥豬豬 的帖子

我覺得D賣家都會估到我地唔係國內人,因為用語同文字既表達始終會有少少唔同~而且用集 ...

要從一種感覺中"走開",回到屬於原本自己的地方,是一種本領。 當你練就了一身好武功,回頭看那些痛苦已化為灰燼,你會慶幸自己又跨過了。 ...

別墅

子爵府

ipodbaby_123 發表於 11-11-27 00:49
回覆 麥豬豬 的帖子

我覺得D賣家都會估到我地唔係國內人,因為用語同文字既表達始終會有少少唔同~而且用集 ...

那倒未必!詞彙用語且看你的個人寫作能力而已,如果你慣用白話、本地潮語寫作的話,那當然給人識穿啦,如果你用講國語的方式以文字寫出來,那就錯不了的啊,那就是我手寫我心了。

另外,以前曾經試過不下一次出現交易有問題而需要和賣家溝通,講來講去那些店東/服務員都唔明件貨明明是寄了去廣州的,但又怎麼會變成去了香港的,嘗試解釋了很久,亦重複了多次,解釋廣州的收件地址其實只是集運公司的地址而已,但講極都係唔明,原來很多內地賣家跟本就唔知有轉寄服務提供的,佢哋跟本就冇「集運」concept的啊,「集運」這東西係香港人獨有的啊,所以,就算收件人是XXX轉XXX,佢哋可能會覺得個名有點奇怪,但就未至於令佢哋聯想到你是在香港的啊!

男爵府

老细 , 我想买你果件 宝蓝色 加大码 羽绒"嬲" 平D得唔得呀

比个8折啦 , 送多份礼物tim 啦

======================

老闆 , 請問一下 , 你那件 藏藍 顏色的 加大號 羽絨服 ,

打個八折行嗎? 再來個小禮包吧 !

咁樣應該合格掛

ipodbaby_123  打折?淘寶既人肯唔肯俾折?小禮物係咪要問佢先肯俾?  發表於 11-11-28 09:33
ipodbaby_123  你係淘寶高手當然合格啦....仲要俾100分你添  發表於 11-11-28 09:32

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

9w1d  2.41cm / 10w2d  3.46cm (吳弓彈) / 13w 6.69cm (揮手2次) / 16w1d BPD 3.09cm(4oz) / 18w4d BPD 4.21cm 9oz

子爵府

happyyee 發表於 11-11-26 12:12
我用手机上旺旺 .
我用手機Window shopping就會,但如果買嘢就一定用電腦,事關個茫太細睇唔清楚,輸入資料同用旺旺聯絡賣家亦唔方便!

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

首頁

尾頁

跳至