論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

諗住請個工人比媽媽用來湊我BB,減低媽媽個workload,我哋要求個印印做清潔,佢唔洗湊B,煑飯
再者,媽媽住間公屋,清潔嘅地方都唔係大,初時媽媽就用人心肉做嘅理論對佢,不之幾好,成日比衫褲鞋物佢,食嘢就預埋佢,媽媽仲會煑埋比佢食~
差不多做滿一個月,我就開始覺得佢唔係幾得,導火線係有一日媽媽返大陸,我就湊番自己個b,朝早瞓瞓下聽到洗衣機嘅聲,起身去望下佢洗緊乜,點知睇到嗰機洗緊喺地布,祙手巾,我就問佢點解用機洗(因為應該日日用手洗),佢就話係媽媽話!
我諗唔會囉,因為之後會洗bb啲衫,好汚漕啫,媽媽點會咁交低?
我直覺佢講大話,於是打比媽媽問清楚
,媽媽梗係話冇啦,冇可能!
我越諗越谷氣,問多佢一次,佢死都話係媽媽交低,口同鼻咬,死都唔認~
佢仲話:我都覺得汚漕咖,但係媽媽話咖!
你哋話我可以點??

水晶宮

鬧爆佢...同埋再一次問清潔你亞媽有無咁講...
如果真係無...就話佢自把自為..

男爵府

人心肉做?唔work 囉

我試過類似嘅case,不過係99同工人,我捉住兩個當面對質,工人即刻無聲出

大宅

回覆:人心肉做?唔work 囉

我果個都係咁,佢將抺地布同我地D衫一齊洗,俾我媽發現,閙爆佢。佢地懶得就懶,所以都係睇緊D好。

珍珠宮

引用:諗住請個工人比媽媽用來湊我BB,減低媽媽個w

原帖由 YannyBB 於 12-02-03 發表
諗住請個工人比媽媽用來湊我BB,減低媽媽個workload,我哋要求個印印做清潔,佢唔洗湊B,煑飯
再者,媽媽住間 ...
等你媽番黎再對質
乜鬼人心肉做,將心比心,啲工人根本當我地係白痴,揾我地笨

伯爵府

YannyBB 發表於 12-2-3 07:13
再者,媽媽住間 ...

我都係類似,係99唔係媽媽.

我話工人做得唔好,佢話99叫....相反我99叫佢,佢話係我叫,搞有一段時間我同99成日有磨擦.
後來我樣樣嘢都當面對質,通常都係同99一齊夾鬧爆工人收場....

我嚴重警告我個工人,如果有D嘢我和99意見唔同佢要講出來大家傾,唔好以為係背後篤背脊,搞到我和99鬧交佢就可以置身事外... 總之以後我比99駡完,我返到屋企會駡番佢... 所以後來講少咗閒話.

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我要求工人唔準用洗衣機!
我都覺得d老人家既所謂人心肉做過份咯
請人返來服侍佢既咩?
咁不如慳返!

子爵府

而家唔好理誰對誰錯啦, 根本口同鼻R, 就算真係媽媽話, 你都要同佢講返唔比佢用機洗既原因, 然後同佢講以後唔可以咁~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

下次抺完地d水唔好倒, 叫佢擺佢自己衫落去抺地水洗.
明天會更好~~

男爵府

今日是姐姐放假,但我大仔發熱放唔到學,我要照顧他們,本想叫佢唔放假,但諗下都係唔好求佢,後來我阿仔嘔到成床污Joe晒,佢都無邦手,因是她假期我無叫佢邦手,自己清㓗及take care個大仔,細仔比佢睇電視,當我在厠所冼咁床單時,工人已在穿鞋準備出門,人心肉做!佢地跟本是沒有的!別儍!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sk10tang 發表於 12-2-3 11:27
今日是姐姐放假,但我大仔發熱放唔到學,我要照顧他們,本想叫佢唔放假,但諗下都係唔好求佢,後來我阿仔嘔 ...

咁無良心??? 唔幫手扮下野問句都好, 你件野唔洗對佢咁好.
明天會更好~~

男爵府

回覆 LongRyan 的帖子

真係心淡,不過我都會做好顧主的本份,對佢地有祈望,贊失望!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我對工人平時都算好, 不過工作還工作, 阿B野等, 會清楚直接及嚴肅要求佢要點做

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都試過 2 次, 第一次就系比我見到佢用水喉水蒸蛋, 我問佢點解唔系用凍滾水, 佢第一句就答我系婆婆教. 我 duck 佢話無可能, 由細到大我都知亞媽系用凍滾水蒸蛋, 我即刻打電話比亞媽. 第 2 次就系 d 隔夜飯, 不嬲都系 d 飯差唔多 ready 先倒番 d 隔夜飯落飯煲, 點知佢醒到同 d 米一齊洗, 落番同樣水量去煮, 結果搞到 d 飯非常爛, 佢又話系婆婆教佢,我又要打電話同婆婆對質. 結果梗系 2 次都系佢衰無記性啦, 佢真系當我傻 gar. 最討厭系佢地自己做錯野就賴人喎.

複式洋房

咪就係,成日以為博懵就過骨,一句媽媽話係咁,就可以過關。又以為我亞媽有老人痴呆唔記得,佢當正我哋係白癡~
琴晚C6同佢傾番,佢仲駁咀咁話~之前媽媽都試過咁樣洗地布。
我聽到啲火就嚟~~~最憎人哋駁咀,自己衰咗就算啦,仲要死撐,咁即係唔知錯,仲要講大話係媽媽叫。我越諗越火滾。
佢嚟做咗兩個月啫,比多一個月大家,如果再夾唔到,就請個新返嚟教過~
當初佢話唔放咁多假叫我補錢比佢,媽媽好人話唔好計$125/day,計夠$200/day比佢,佢話放邊日就邊日。人心肉做,對住呢款人唔work~~~我依家就同佢玩揸正,每個星期安排放假日冇補水,食物之前係任食,宜家我會分配比佢,洗衣機梗係冇得用啦

珍珠宮

引用:咪就係,成日以為博懵就過骨,一句媽媽話係

原帖由 YannyBB 於 12-02-03 發表
咪就係,成日以為博懵就過骨,一句媽媽話係咁,就可以過關。又以為我亞媽有老人痴呆唔記得,佢當正我哋係白 ...
哎,你比200蚊一日,之前有個post話出糧幾多,炒時要比番個個數,我唔知你咁之後埋佢單可能都要計200一日,唔肯定

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

YannyBB 發表於 12-2-3 15:03
咪就係,成日以為博懵就過骨,一句媽媽話係咁,就可以過關。又以為我亞媽有老人痴呆唔記得,佢當正我哋係白 ...

我工人黎左 2 個月, 我上個月中已經搵左 replacement 啦, 我工人好惷, 唔識轉彎, 我唔放心交亞女同個家比佢.

伯有真系做壞左開頭, 而家仲壞晒個工人. 你唔好理佢啦, 你而家執番正黎做, 個個星期要佢放假, 就算唔放補錢, 日薪都系 $3740 x 12 / 365 = $123

男爵府

引用:Quote:原帖由+YannyBB+於+12-02-03+發表咪

原帖由 小mama 於 12-02-03 發表
哎,你比200蚊一日,之前有個post話出糧幾多,炒時要比番個個數,我唔知你咁之後埋佢單可能都要計200一日, ...
玩得揸正,要預咗佢會越嚟越離譜,你要睇開啲呀,唔好咁上心呀,要激氣嘅嘢真係層出不窮。搵定個新工人都差唔多。

水晶宮

亞伯友真係太縱個工人啦...點可以出200/DAY比佢架!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

複式洋房

真係層出不窮,激死我!
今朝叫佢起雪櫃攞支媽媽奶坐熱佢,雪櫃有三支奶,a.60ml,b.180ml,c.130ml佢走嚟房問我係唔係呢支60ml,我話唔係,之後佢攞支180ml,我話唔係,之後就攞130ml支奶問我,我話係呢支!
結果呢,我餵奶嗰時一睇180ml?
啲火真係噴出嚟,鬧爆佢,浪費我啲奶,佢仲堅稱係我話呢支,又當我白癡喇!
我打電話比老公,佢條友係咪唔想撈,想我補錢比佢走呢?

月亮BB  會不會是語言的障礙?  發表於 12-2-5 00:45

首頁

尾頁

跳至