意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 42|主題: 127787

跳至
兩個工人點揀好?

大宅

國民生產總值:1712

兩個工人點揀好?

我第一次請工人,湊8個月和3歲小孩,現有兩個印印比較岩心水,俾你會點揀 ?

1.
新加坡4年
24歲, 未婚
懂英語
有湊過4-5歲小朋友經驗

2.
馬來西亞3年, 台灣2年
27歲, 巳婚, 有1個2歲小孩
懂國語
有湊過5-8歲小朋友經驗

唔該哂!!!

男爵府

國民生產總值:6760

Re: 兩個工人點揀好?

No.2

男爵府

國民生產總值:5250

2019勳章

No. 2,
總結我多年請過既工人,我覺得結咗婚會有耐性D,
take care 小朋友好d,但都講彩數

伯爵府

國民生產總值:15703

agreed - no. 2
但可能你要訓練佢講廣東話

沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

民房

國民生產總值:30

個人認為已婚有小孩比較好.如果湊小孩,以我自己請工人的經驗,賓比印醒目,容易溝通.但是真的要看彩數!

大宅

國民生產總值:1230

星加坡係一個約4年定係2個約?

大宅

國民生產總值:3841

好媽媽勳章

比我揀都會揀個結左婚有小朋友,但唔會揀個得2歲小朋友嘅工人,因佢小朋友太細,做阿媽實唔捨得個仔,佢個仔得2歲,實成日掛心,見到你個小朋友差唔多大,更易諗起自己個仔,所以我會揀個有小朋友要有10歲8歲嘅,我都剛揀左個在星加坡做左4年,同一僱主,有個13歲仔嘅

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:1854

no. 2 結咗婚生過bb會好d

珍珠宮

國民生產總值:41995

no.2會好D.

侯爵府

國民生產總值:22822

其實俾我揀, 我都會揀no.2係因為佢結咗婚.

侯爵府

其實俾我揀, 我都會揀no.2係因為佢結咗婚.

侯爵府

唔好意思, double咗...

大宅

國民生產總值:1308

[size=medium]NO. 2 自己有bb好d , 定性d

伯爵府

國民生產總值:16830

好媽媽勳章

如果係同一僱主, 我又覺得星加坡既經驗好d.
1. 同一僱主(=僱主滿意), 個工人易滿足(因為平d人工都唔轉去香港or台灣)
2. 星加坡僱主要求高d (at least 衛生)

RL 寫道:
星加坡係一個約4年定係2個約?

我慘了! 沉浸在白勝祖的魔城裡了!

子爵府

國民生產總值:10699

醒目開學勳章

如果要揀 就2號啦

複式洋房

國民生產總值:450

winny 寫道:
我第一次請工人,湊8個月和3歲小孩,現有兩個印印比較岩心水,俾你會點揀 ?

1.
新加坡4年
24歲, 未婚
懂英語
有湊過4-5歲小朋友經驗

2.
馬來西亞3年, 台灣2年
27歲, 巳婚, 有1個2歲小孩
懂國語
有湊過5-8歲小朋友經驗

唔該哂!!!

我會選1, 因為我寧願佢識英文好過識國語, 另外台灣人工比香港高, 黎到香港無咁易滿足, 相反星加坡人工低過香港好多, 個工人點解唔做台灣做香港, 有點奇怪

該用戶已被刪除

別墅

國民生產總值:753

I also have two Indonesian candidates to take care of my 1 year old girl. Please help to give your comments:

1. 25 yrs old
Worked in Singapore from 2003-2005.
Took care of 2 children, age 7, 9
Single
Speak good English. Can read English story book, primilary school level.

2. 27 yrs old
Worked in HK from 1999-2001
Took care of 3 children, age 3, 9, 11
Married, has a child 1.5 years old
Can't speak English but can speak fair Cantonese

For myself, I prefer No.2 because she is married and has her own kid. But my husband prefers No.1 because she speaks good English. Also, in the video, she asked to clarify when she didn't understand the questions...

What is your opinion?

Thanks,
Foonhei

伯爵府

國民生產總值:16830

好媽媽勳章

認真答你, 你要去多幾間agent, 睇多幾個. 以下都係個人意見:

no.1 - 兩年經驗唔多, 一般用"Can",able字眼都係唔多得,個評語一般 
no. 2 - 做左三年,未完約,speak fair Cantonese,三年都係fair都算蠢,不過揍三個工作量都好多.

no.2 好過no.1,不過可以就再搵,或者打個電話interview下先.viedo 信唔過,我第一個工人,英文好似好好,黎到真係溝通唔到.有dviedo中佢地讀字幕.

foonhei 寫道:
I also have two Indonesian candidates to take care of my 1 year old girl. Please help to give your comments:

1. 25 yrs old
Worked in Singapore from 2003-2005.
Took care of 2 children, age 7, 9
Single
Speak good English. Can read English story book, primilary school level.

2. 27 yrs old
Worked in HK from 1999-2001
Took care of 3 children, age 3, 9, 11
Married, has a child 1.5 years old
Can't speak English but can speak fair Cantonese

For myself, I prefer No.2 because she is married and has her own kid. But my husband prefers No.1 because she speaks good English. Also, in the video, she asked to clarify when she didn't understand the questions...

What is your opinion?

Thanks,
Foonhei

我慘了! 沉浸在白勝祖的魔城裡了!

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.