產前產後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

醫生話遲d幫我check下盆骨夠唔夠闊.....

決定可否順產???

請問醫生係點check架???

男爵府

Re: 醫生話遲d幫我check下盆骨夠唔夠闊.....

yes...
我個醫生係申手入去摸架, 有dd痛...
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

政府醫生check 不check?
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

別墅

我都想知,我都會向政府生..

大宅

2019勳章

政府醫生應該唔會幫您check

大宅

hi, 各位好 !

o甘請問, 是推入產房才 check. 還是幾多週 check 的呢 ?

謝謝.
]My Melody[/url]

大宅

I go to both private & public doctor. The private doctor checked on the 37th week but the public doctor didn't check.

男爵府

hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

男爵府

C+ doctor check it on week 32

民房

如政府醫院就約36-37週照盆骨 x-ray,c+都係用手探or照盆骨!!

大宅

你在哪間政府醫院?有沒有人知道贊育會不會check?

thanks
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

民房

我係瑪嘉烈生既, 我諗如你有問題可向醫生提出, 邊間醫院都會幫你解決
fwc 寫道:
你在哪間政府醫院?有沒有人知道贊育會不會check?

thanks

大宅

thanks

男爵府

傻太太, WonderMama

下用手探, 我就係怕囉, 因為我睇緊個位係男e生. 如果照盆骨係唔係要另外俾錢架. tks

男爵府

WonderMama 寫道:
如政府醫院就約36-37週照盆骨 x-ray,c+都係用手探or照盆骨!!

唔係嘛,照x-ray? 所有大肚婆都唔可以照x-ray。

我記得生大仔時(贊育仲有得生仔果個年代) ,第一次checking時要度高,我問姑娘點解要度高,佢話係用來計算吓你個盤骨比例有幾闊,到時生bb時會否夠位出。到生細仔時(贊育已經唔做生仔醫院),冇度高但要自己填寫高度,作用都係俾醫護人員計數。
當然夠唔夠呀b出,都要視乎呀b有幾大,我相信你話"醫生話遲d幫我check下盆骨夠唔夠闊",其實係check吓你個b有幾大,計埋你個盤骨比例,就知夠唔夠呀b出。
至於話用手度,其實第一次詳細產檢,醫護人員伸手入去係摸子宮同度子宮大細,我第一胎時,做咩都問一餐 ,大家不妨多d問醫護人員,會知多d :wink:
My little Son

大宅

如果係廣華係唔check 嫁。

fwc 寫道:
政府醫生check 不check?
[url=][/url]

首頁

尾頁

跳至