育兒好物

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經日日都比佢試, 試了一個月了, 日日都BOO 番晒出來, 再比佢就 CRY, 有無JM 都有依個情況? 可以點?

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆:7個月大唔鍾意食粥仔, 點算好

我個女糊又唔鐘意粥又唔鐘意又係試左個幾月!都唔知佢想點食幾啖跟住死都唔開口俾佢又爆喊

禁止訪問

子爵府

回覆:7個月大唔鍾意食粥仔, 點算好

my boy is 7 mths. doesnt like congee or solid in general. he would eat cheese and some fruits. so I give him A slice a day and some fruit. whatever he is willing to eat im all for it.

大宅

回覆 Bubblegumbb 的帖子

請問你比乜芝士?有邊隻for baby?有冇相?

子爵府

引用:回覆+Bubblegumbb+的帖子 請問你比乜芝士

原帖由 ollieww 於 13-01-25 發表
回覆 Bubblegumbb 的帖子

請問你比乜芝士?有邊隻for baby?有冇相?
I dnt live in hk. in korea they hv many cheese for babies from 6 months on. dandan loves cheese. he can eat 2 slices if u let him. I dnt want to overdoing it so 1 slice a day. he prefers cheese over yolk. sorry I cant be more helpful.

別墅

有冇試過比baby food instead of 粥仔?因為我嗰囝7個月大,好鐘意食baby food ,一日兩餐,但比粥仔(有料)佢唔多鐘意食,我諗啲外國人嘅B都係咁食,應該都ok。我嗰囝鐘意食Ella's Kitchen 同 Earth's best 呢兩隻牌子嘅baby food.

子爵府

ollieww 發表於 13-1-25 09:36
已經日日都比佢試, 試了一個月了, 日日都BOO 番晒出來, 再比佢就 CRY, 有無JM 都有依個情況? 可以點? ...
會唔會D粥杰得滯? 查實7個月細左D應該都係食住米糊先好D啵, 除非佢食米糊已經食得好好重要搶住食好似唔夠飽先餵粥仔. 你B之前食米糊食得如何? 食稀定杰?

大宅

日本啲米糊

啲BB好鍾意,ok架

需要嘅話,我賣盒俾你試試

別墅

引用:已經日日都比佢試,+試了一個月了,+日日都BO

原帖由 ollieww 於 13-01-25 發表
已經日日都比佢試, 試了一個月了, 日日都BOO 番晒出來, 再比佢就 CRY, 有無JM 都有依個情況? 可以點? ...
我囡囡差不多8個月,我由6個幾月時已開始比粥仔佢試(原本食開美素米糊),但佢好抗拒粥仔,又反胃又作嘔咁,而且我已經煲到好綿都係唔成功,唯有食返米糊,似乎我囡囡都係食開有奶味嘅嘢,所以好抗拒,我都唔知佢幾時先食到粥仔〜

大宅

回覆 Caringma 的帖子

係唔係歐美牌子嘅米糊唔啱口胃?

大宅

kufubaby 發表於 13-1-26 00:39
會唔會D粥杰得滯? 查實7個月細左D應該都係食住米糊先好D啵, 除非佢食米糊已經食得好好重要搶住食好 ...
唔係好杰咋,米糊仲杰。佢食米糊食得幾好,就係唔食粥仔

e8810  甘你將粥仔煲到好似米糊甘米得羅  發表於 13-1-27 01:06

子爵府

ollieww 發表於 13-1-26 21:27
唔係好杰咋,米糊仲杰。佢食米糊食得幾好,就係唔食粥仔
你煲咩粥? 白粥? 有無落肉?
粥有無溝食開的米糊or奶?

大宅

kufubaby 發表於 13-1-26 23:47
你煲咩粥? 白粥? 有無落肉?
粥有無溝食開的米糊or奶?

有落肉, 我覺得幾好味架
粥溝米糊or奶, 好似有點怪怪的

子爵府

ollieww 發表於 13-1-28 09:45
有落肉, 我覺得幾好味架
粥溝米糊or奶, 好似有點怪怪的
唔好落肉住試下點.
因為其實小朋友得7個月, 唔需要俾太多及太大味道佢食住. 尤其佢食開純米糊的話(無落肉or果味)
但如果小朋友自食米糊已食開有味野(如有蕃茄/ apple味), 咁轉食粥時都要濃味
粥溝米糊or奶, 係大人覺得怪, 對bb來講其實轉變愈少愈好. 慢慢等bb適應左先再減糊/奶比例.
食得好先加魚/豬肉等淆粥底, 也可加少少carrot/ corn粒

首頁

尾頁

跳至