嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb怕吸塵機怎辦 ???????

bb會成個人震晒
狂喊
果d喊聲仲要係唔同d
好似真係好驚嚇咁~~~
點算,點解咁家 ?
有無bb係驚某d野家呀 ?

子爵府

Re: bb怕吸塵機怎辦 ???????

不如唔好用吸塵機,用住掃把先la,費事嚇親bb呀!但我個b相反,好like追住部吸塵機

大宅

我瑤瑤5-6個月時都好驚吸塵機, 又係會大喊, 可能係因為吸塵機好大聲!

無辦法架! 唯有房吸塵就叫老公帶佢出廳, 廳吸就帶佢入房law!

不過而家大咗就唔驚lu!

大宅

哦~~~咁咪會幾搞笑囉~~
lo8189 寫道:
不如唔好用吸塵機,用住掃把先la,費事嚇親bb呀!但我個b相反,好like追住部吸塵機

大宅

係好事,即係bb聽覺敏銳,他也會怕其他大聲的東西,大d自然知道大聲不用怕。

仔仔細個時,連爸爸大聲打乞嚏都喊,要com埋被至敢打,怕嚇醒佢,而家大咗聽到大聲,就只會話好嘈,但行雷就仍然會怕,要我抱住。

複式洋房

Besides vacuum cleaner, My bb (7 months) even scares the sound of Philips blender as well. Weird ?!

I think she is like a cat.

男爵府

我隻b現時都有八個月大,我之前無用吸塵機,因怕嚇親他,但近日我都有用吸塵機,初時他都好怕,都會震,又會大哭,好悽涼咁。於是我抱著他走埋吸塵機,用佢手隻摸下,幾日後又捉住佢隻手按開機,每次開機前又會告訴他,慢慢他不怕,前後不過兩星期,他現時見我吸塵會眼定定咁望著部機,你都試下啦,慢慢bb會唔驚!

大宅

me too!

Mermaidchan 寫道:
我瑤瑤5-6個月時都好驚吸塵機, 又係會大喊, 可能係因為吸塵機好大聲!

無辦法架! 唯有房吸塵就叫老公帶佢出廳, 廳吸就帶佢入房law!

不過而家大咗就唔驚lu!

大宅

我個仔都好驚吸塵機,我一開吸塵機佢就會喊,但佢又會追住住部吸塵機,坐響側邊喊,攪野 ?-(

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個女之前都係驚吸塵機,每次我開吸塵機她都會喊同走上梳化坐或搵地方走,但過坐一段時間(可能她習慣d聲)就無再驚

大宅

我個b 比較大膽, 我一吸塵, 佢就會追住住部吸塵機,跟住坐響個吸塵機上面, 仲o係度大叫, 所以我每一次吸塵, 屋企都會好周嘈

大宅

我個囡就嚟3歲啦~佢唔止驚吸塵機連風筒佢都驚餐c
都唔明點解佢咁細膽既~

男爵府

畀面勳章

我囡囡第一次見到我用吸塵機 好驚
特登走去叫婆婆來熄機.... (當時歲幾)

但見我拉部吸塵機出來 就好有興趣
追住部機 仲要學我咁拉住部機走....

到依家 我問佢驚唔驚 佢都話驚
但就唔拒絕去摸部機 我要收個時都會叫佢來幫手
但用緊時就會叫佢離開間房
佢就會企係門口監視部吸塵機......

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我細仔又係架...見到吸塵機好似點左穴咁坐定定係SOFA到...唔(旭)...唔講野...好好笑架...我通常同大仔都會一齊玩個細仔將個吸塵機專登貼埋細仔身...或者吸住佢隻腳...嚇到我細仔傻下傻下咁

首頁

尾頁

跳至