產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

生完幾時食得薑飯和飲魚湯

個陪月話頭7日唔好食薑飯和飲魚湯 ?-(
係唔係真?我見人地個個都即刻食!

大宅

Re: 生完幾時食得薑飯和飲魚湯

我都係即食咖, 向e院已經叫炒薑飯食啦

公爵府

老人家話12朝前都係食薑飯, 如果你餵人奶都要飲魚湯喎

子爵府

咁有冇話開刀定順產先可以食薑飯?

男爵府

有人話開刀唔好立即食薑飯
唔知岩唔岩

大宅

amysiu328 寫道:
咁有冇話開刀定順產先可以食薑飯?

我係順產既 so 我向e院已經食

大宅

由於薑係「行血」的, 如果太早食, 個傷口就好易會出血。十二朝之前都唔應該食薑的。
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

係唔係開刀先唔食得?
順產應該可以即刻食,個傷口咁細??

李小B太太 寫道:
由於薑係「行血」的, 如果太早食, 個傷口就好易會出血。十二朝之前都唔應該食薑的。

大宅

我聽講座,個姑娘話生完唔好即刻食咁多薑住, 因為薑行血,令d惡露會好多,萬一惡露太多停唔到,會唔好。
而魚湯, 係會令傷口快速埋口,生完唔好即刻飲咁多, 傷口好易生肉牙。

大宅

係呀 BoBoCute, 不論順產或開刀, 其實子宮都有傷口0架, 所以唔好0甘快食薑, 如果唔係子宮個傷口就會不斷出血囉.

生魚湯又係好似 melody 0甘講, 令傷口埋得太快, 好易有肉牙/ 息肉果0的, 攪到傷口埋得唔好. 至於其他上奶0既魚湯 or 補身0既魚湯, 我就唔知啦~

melodyuen 寫道:
我聽講座,個姑娘話生完唔好即刻食咁多薑住, 因為薑行血,令d惡露會好多,萬一惡露太多停唔到,會唔好。
而魚湯, 係會令傷口快速埋口,生完唔好即刻飲咁多, 傷口好易生肉牙。
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

首頁

尾頁

跳至