自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

想問下依盒Tiramisu入面包括有咩架?要不要另買材料?

#Copy#
想問下依盒Tiramisu入面包括有咩架?要不要另買材料?

大宅

醒目開學勳章

Re: 想問下依盒Tiramisu入面包括有咩架?要不要另買材料?

好似好方便.. 邊樹有得買呀?? 等我都買嚟整吓!!

大宅

Re: 想問下依盒Tiramisu入面包括有咩架?要不要另買材料?

我見過"吉之島"超市有得賣,

入面有幾條手指餅, 1包白色粉,1包朱古力粉

另外要買鮮奶(190ml)
rum 酒 15~30ml
半杯黑 coffee

別墅

2019勳章

fionshum 寫道:
我見過"吉之島"超市有得賣,

入面有幾條手指餅, 1包白色粉,1包朱古力粉

另外要買鮮奶(190ml)
rum 酒 15~30ml
半杯黑 coffee

真係咁容易 ? i will try ! Thanks!

大宅

之前唔記講

仲要加'糖'

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我在百佳超市買到此盒裝, 都有整過, 好簡單 ga.

子爵府

2019新春慶豚圓

我都整過~citysuper 有得買

Ingredients:5 servings
@1/2 cup prepared coffee
@2 tablespoon Amaretto or Rum(可用細細樽咖啡酒代替)
@175ml Milk
@Lady Finger*
@Tiramisu Cream Mix*
@Cocoa Mix*

Remark:Ingredients with * is attached in Tiramisu pack.

~~~~Method~~~~
1.)Mix coffee with Amaretto, chill to room temperature.
2.)Spoon coffee mix onto lady finger layer in pan, let soak for 5 minutes.
3.)Pour 175ml milk into bowl, add Tiramisu cream mix, beat at low speed of electric mixer for 1 minutes., whip at high speed for 4 minutes.(冇電子攪拌器可用人手攪拌器)
4.)Spread over lady finger layer.
5.)Sift cococa mix over Tiramisu cream, refrigerate for at least 2 hours.

咖啡酒名:KAHLUA(黑色樽墨西哥出品,size好似一支酒版!約可用六,七次)$35

首頁

尾頁

跳至