烹飪搵食

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

糖醋雞翼,我的小朋友和老公大讚好吃

材料:
雞中翼 14隻

調味份量
酒 1湯匙
鎮江醋 2湯匙
生抽 3湯匙
糖 4湯匙
水 5湯匙

製法:
1. 將雞翼洗淨。
2. 加入油2湯匙。
3. 將雞翼煎至8成熟。
4. 加入調味料煮滾,待汁料略收乾至濃,可上碟。
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

洋房

Re: 糖醋雞翼,我的小朋友和老公大讚好吃

我想問下d雞翼係唔係唔需要"E"啞?

別墅

Cheukmama:
雞翼係不需醃的,因煎了雞翼之後,隨後有調味料放在那處。
Cheukmama 寫道:
我想問下d雞翼係唔係唔需要"E"啞?
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

洋房

唔該曬, 我明天就試下

該用戶已被刪除

別墅

M&M:

多謝你建議糖醋排骨,因這個方法是快捷煮出一碟餸。是忙碌媽咪一個方法。
下次,我若有好味又快捷餸菜的煮法,再發表。
M&M 寫道:
I've made the 糖醋排骨 by using the same 調味份量, taste is also very good. Hint - remember the rate 1,2,3,4,5.

伯爵府

畀面勳章

嘩,我以前讀書家政miss都有教我地煮,又係記住1,2,3,4,5,不過有d唔同.
我地係1湯匙酒
2湯匙醋
3湯匙糖
4湯匙蠔油
5湯匙水

我個人就試過整雞翼,排骨同埋魚. 真係幾好食架!
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

別墅

silvia_ng 寫道:
嘩,我以前讀書家政miss都有教我地煮,又係記住1,2,3,4,5,不過有d唔同.
我地係1湯匙酒
2湯匙醋
3湯匙糖
4湯匙蠔油
5湯匙水

我個人就試過整雞翼,排骨同埋魚. 真係幾好食架!

silvia_ng :
多謝你回應,但你說:[你試過整什麼魚,因我老公和小孩不
太喜歡吃魚。]

別墅

各位媽咪:

中英對照,有相片看,please click:-
糖醋雞翼

伯爵府

畀面勳章

Twins媽咪,
我試過整紅衫魚. 真係幾鬼正!
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

別墅

silvia_ng 寫道:
Twins媽咪,
我試過整紅衫魚. 真係幾鬼正!

silvia_ng,

我星期四要去買紅衫魚試整,但要拆掉骨給我兩個女吃。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Twins媽咪 寫道:
各位媽咪:

中英對照,有相片看,please click:-
糖醋雞翼

請問文中話要將雞翼飛水!!係唔係即係出水呀??
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

別墅

janet 寫道:

Janet:
即是煲沸水,隨後將雞翼放在沸水中,然後取出。
好處是走了雪味,也可減除雞翼的油。

大宅

各位媽咪,

如果想除去雪"床"雞翼既雪味, 除左飛水依個方法, 重有另一方法, 包寶整完之一定食唔出係雪"床"雞翼, 就係:

將雪"床"雞翼溶雪後, 用一大炸(約2-3湯匙)粗鹽, 要視乎雞翼有幾多, 去洗刷雞翼, 洗刷完用清水過乾淨就得, 你會發現洗完d雞翼後, d雞翼皮膚滑滑, "文"落去都會無陣雪味, 你地試o下啦!

Twins媽咪 寫道:
[quote]
janet 寫道:

Janet:
即是煲沸水,隨後將雞翼放在沸水中,然後取出。
好處是走了雪味,也可減除雞翼的油。[/quote]
Oscar's Studio Portrait影樓相
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

大宅

oscarkongmama,
How to 洗刷 and how long?

大宅

Wnnieng,
其實洗刷係用粗鹽卒落雞翼度洗, 唔使洗好耐, 一陣就得啦!

Wnnieng 寫道:
Oscar's Studio Portrait影樓相
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

別墅

我都試下用你的方法,然後才飛水可以去除油。
oscarkongmama 寫道:
Wnnieng,
其實洗刷係用粗鹽卒落雞翼度洗, 唔使洗好耐, 一陣就得啦!

[quote]
Wnnieng 寫道:
[/quote]

別墅

Twins媽咪 :

我剛試完你教

洋房

醋-是白醋還是紅醋呢?

別墅

謙謙媽:

多謝你回應。[quote]
謙謙媽 寫道:
Twins媽咪 :

我剛試完你教

首頁
12345...8

尾頁

跳至