1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左新既potty比個女試。想問係咪早上唔穿片。但我怕佢痾到周圍都係。因為仲有個小朋友學緊行。請指教如何做?thx

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

帶兩個小朋友喺真喺比較辛苦架,你可以試下早上唔著既,然後同佢講想尿尿就要同媽媽講

大宅

回覆:我要做媽媽 的帖子

同左佢講。但我無咩信心。佢試過痾落軟塹扮無野行開。。跟住細佬走去玩。簡直攞命。不過我一得閒同佢除片帶佢去小便。佢都有做到。但我唔敢同佢除片。怕佢痾臭臭

大宅

回覆:請教如何介片

你先同佢學左大便先,大便易啲..多啲留意佢邊啲時間去,襯佢開始用力臉紅紅時你就出聲\'吾吾...吾吾......\',同時話佢知,\'哦你吾吾呀?\'臭臭喇?\'日日都重覆講,
。完成第一階段。好喇,等佢到佢再用力時你再問下佢哦?吾吾喇?臭臭喇?見佢識望你你就開始除佢片片快手豆佢去廁所同佢去屙,見到去到大便你要讚下佢,同埋又重覆講,\'哦!屙完臭臭Lu,bye bye~\'跟住你要佢睇住你洗手,然後你帶埋佢學洗下手,跟住佢會學得好快架喇〜! 我仔而加差唔多一歲,未識小便,但已經識識地去大便同忍下大便了^^

大宅

回覆:chanyuen2012 的帖子

好啊。唔該哂啊。等我試下先。你bb好叻啊。我女而家兩歲先肯學。之前一直唔敢學

珍珠宮

其實我覺得等bb識行再戒可能會好d,戒佐可以自己去!不過越早戒就越好又有d矛盾!日頭儘量唔好用片,定時就帶去vv,等佢養成習慣

大宅

回覆:katy_katy_katy 的帖子

唔叻唔叻...只係不停請教下身體人啫〜媽媽你都要加油呀〜😊

大宅

回覆:夢裡人 的帖子

其實早介都好嘅〜佢唔洗up到肛門同咕咕仔紅晒〜我仔咁啱就係易紅易敏感,連濕紙巾都麻麻地受要用CC樂綿花抹pat pat.... 加埋爽身粉至唔紅...(但我已經換得密啲同埋換片時比佢抖抖氣唔會咁快包好)...

大宅

回覆:chanyuen2012 的帖子

你仔幾大啊?我女而家2歲多些先肯坐potty!如果全力幫佢介。我真係分唔到身

公爵府

我覺得日頭就唔要同BB著尿片,咁樣開始戒片囖

別墅

首頁

尾頁

跳至