母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教:喂人奶係咪一樣要介口?

breastfeeding 緊, 蝦蟹魚生個d係咪都係唔食得gar?

大宅

Re: 請教:喂人奶係咪一樣要介口?

你BB 仲細,介一下口對BB 好一點,主要是怕BB 敏感.

我介到BB 三個月大後便食一點蝦和魚生.

大宅

我坐月食得好清,
BB 3個月內我亦介口,
BB 6個月後開始放鬆,不過高危食物就少吃!(都有食,少少 )

大宅

雖然都好depends on個人體質,有d奶媽食任何野都冇問題,但係我個人就試過飲杯凍鮮奶都攪到囡囡起肚風,poo poo由金黃色有渣變綠色水狀,坐月時阿媽一d凍野都唔準食,到囡囡約2個月時自己以為應該ok,又因當時是大熱天時,係雪櫃倒杯奶出來,都已灘左好耐先飲,都會出現咁嘅後果• 

不過都唔一定係絶對,但係諗真佢食你嘅奶,都係你由食物中吸取得嚟嘅,咁咪可以的話都會食得清淡d同健康d囉• 忍口一陣對bb一世嘅健康係值得嘅...

大宅

你食乜,佢食乜,忍多陣啦。。。

我陀BB到餵人奶期間,盡戒,而家BB皮膚都唔錯呀,阿女頭兩個月都係出過幾粒油脂粒咁多。。。我同老公皮膚都麻麻地,所以好緊慎。。。

男爵府

頭6個月我介得好清, 之後, 一來bb已經開始食少左奶, 再加上佢慢慢大d, 我就開始食返多d 其他野, 依家除左收奶o既野之外, 我就冇介口了

大宅

Dear all, thanks for all ur comments very much. I got it now, then I'd better do that at least after bb 6 mths lar, thanks again.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊