意見反饋
義工
[2007年] 买了奶泵未??

別墅

國民生產總值:919

买了奶泵未??

我想喂人奶,我想先试跟身喂,但我要现在就准备好奶泵了吗??我怕自己上不够奶的话,BB吃不饱; 但又怕这么早买了,后来用不到,waste $$$。。。。我应该买吗??

洋房

國民生產總值:319

Re: 买了奶泵未??

我都諗住餵人奶,不過要睇吓清况,全人奶 or mix with formula。But i learnt from the pre-natal class and friends, the mother should drink more water or take more soup as well as good latching which helps in stimulating more milk.

我会租机(大机因力度好d)但待生咗BB睇吓上奶情况怎样。我住个間有2种机試(medella or ameda, both are from swiss)到時先再決定租边隻。At this stage, am not planning to buy a portable one until am sure about my milking situation.

Actually 我己睇咗其中一部(ameda)嘅demonstration as they have showroom。 If u want to see demonstration i can pm u the contact.

:-P :-P
Welcome to my Family Blog

http://hk.myblog.yahoo.com/ronronmew/

男爵府

國民生產總值:5851

2011至尊種植勳章

super8 寫道:
我想喂人奶,我想先试跟身喂,但我要现在就准备好奶泵了吗??我怕自己上不够奶的话,BB吃不饱; 但又怕这么早买了,后来用不到,waste $$$。。。。我应该买吗??

唔需要買住, 不過最好心目中已經諗定買邊個牌子, 邊個 model, 同埋搵定邊度有得賣.

其實生完, 如果 bb 唔需要留院, 媽咪應該盡量埋身餵, 唔好咁快用泵住.

同埋最好o係醫院o個幾日叫姑娘教識用手擠奶.

我自己上一胎的經驗:
住院5日, 期間被 bb 啜損乳頭.
返到屋企最初都繼續埋身餵, 不過實在頂唔順(好痛), 於是用手擠奶, 用樽餵(等個乳頭有機會休息下, 可以快d復原). 跟住第日即刻叫屋企人幫我買 set 泵來用.

大宅

國民生產總值:3406

我都未买,因为唔知餵唔餵到,到时出院至算,不过心目中已经知道买边个牌子喇。 :-P

大宅

國民生產總值:1098

我買咗啦~~~Avent手泵
因為我會全人奶餵我bb

大宅

國民生產總值:3330

我開頭都有唸住等到生左又用得著先買!後來d人教話唔會完全冇用,因為就算餵唔到人奶都要用個泵.泵清d奶!咁可以防止乳腺炎!

而且只要有決心.一定可以成功用毋乳!係屋企可以埋身食,出街可以用手泵+奶樽!

別墅

國民生產總值:919

听了您们这么说。。。好像可以先在医院试试看上奶的情形后再买也可以。。

我听人说Medela的奶泵好像不错。。。有没有人用过哦??

啊。。。您们知不知道Baptist用边种奶泵啊??不知道是不是用Medela

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.